/ iStock/Getty Images
Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха с позиция против „дискриминационния подход, демонстриран от държавата по отношение на „зелените сертификати“.

По думите им днес за пореден път темата за въвеждането на документа в Народното събрание е била отложена.

Депутатите с първо заседание за годината, отложиха темата за сертификатите (ВИДЕО)

„В същото време множество сектори на българския бизнес, които са далеч по-малко рискови в сравнение с парламента и държавната администрация, са принудени да работят със „зелен сертификат“. Защо?! За да се имитират мерки, да се правим, че нещо вършим, а в същото време хората, които сме избрали да решават съдбата ни да ни се подиграват и да съсипват поминъка ни?! Не е честно, не е редно и ние не сме съгласни!“, посочват в позицията си те.

„На всичкото отгоре се обсъжда, при евентуално въвеждане на „зелен сертификат“ в Народното събрание, всички ние като данъкоплатци да плащаме тестовете на неваксинираните високоплатени депутати и чиновници. От какъв зор?“, допълват организациите.

Ресторантьорите настояват ставката от 9% ДДС да остане безсрочна

„Работодателят, когато изисквал сертификат, да поемел тестовете… Желаем да напомним, че ние, като работодатели, не сме искали въвеждането на „зелен сертификат“ за обектите ни, но с министерска заповед сме принудени да го спазваме и никой не поема тестовете на служителите ни. Тежката дискриминация по темата трябва да спре! Не може правилата да важат за едни, а демонстративно да се пренебрегват от тези, които ги въвеждат“, посочват още от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

И завършват: „Всички ние виждаме, че ковид кризата се задълбочава не само у нас, но и в целия свят. Време е да се поеме отговорност и да се преосмисли обхватът на "зеления сертификат", така че той или да обхване целия обществен живот, или да отпадне като изискване.“

Ресторантьори: Щом зеленият сертификат не важи за парламента, да отпадне навсякъде