Дни след обилните снеговалежи, все още в страната има населени места без електричество и вода. Общо 12 185 са засегнатите от аварии трафопостове, над 90% вече са поправени и са с подсигурено електроснабдяване, каза министърът на енергетиката Румен Радев. Проблемите с електрозахранването са най-вече при прекъсване на трасетата, добави той. 

Министър Цеков обяви къде остава най-тежка обстановката

Пътищата в област Търговище са проходими при зимни условия. Има няколко затворени участъка, каза дежурният в Областното пътно управление (ОПУ) в Търговище. Котленският проход е отворен за движение.

Затворен за движение е пътят между селата Пролаз и Вардун, в община Търговище. Както и пътят за село Капище в община Антоново. В Антоновско има образувани преспи, които затрудняват почистващата техника. По данни на ОПУ в региона на места има преспи, достигащи дължина 500 метра. Машините се опитват да ги преодолеят. 

Работи се по разчистване на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа.

През нощта и в момента на терен са осем машини, които разчистват и опесъчават. Има заледени участъци. Водачите да се движат с повишено внимание и със скорост, съобразена със зимните условия, съветват от ОПУ. 

Температурите в региона са около нула градуса. Няма вятър.

Отворен за движение за леки автомобили е вече пътят от Разград към Търговище, съобщиха от областната администрация. От тази сутрин са проходими и пътните участъци Цар Калоян – Костанденец, от главен път Русе - Разград до Дряновец през Балкански, Кубрат – Брестовене , Завет - Веселец, Исперих – Конево, Голяма вода – Голям извор.

Засега те са отворени само за леки автомобили, като във вторник поетапно ще започнат да се пропускат и товарните автомобили. 

Ограниченията за леки автомобили до второ нареждане остават за пътищата Дряновец – Сеново, Пороище – Лозница, Брестовене – Завет, Острово – Завет и Печеница – Тодорово, каза дежурният в Областното пътно управление.

Все още без ток са 26 села, а без вода - 38. Най-зле е ситуацията в общините Кубрат, където електрозахранване няма в 12 населени места, а 15 са без вода, посочиха от областната администрация в Разград.

Заради усложнената обстановка в област Разград бе обявено бедствено положение, което ще продължи до 29 ноември.

В благоевградското село Хърсово продължава да има проблем с електрозахранването. В части от селата Бистрица и Дъбрава в община Благоевград също няма електрозахранване. Във всички села в общината е осигурен достъп до кметствата, но в някои махали все още няма такъв.

Две села в община Враца все още са без възстановено електрозахранване. Това са Върбица и Лютаджик, където са без ток от 25 ноември вечерта. Има и села частично без електрозахранване, заради скъсани проводници или изключили трафопостове, като там повредите ще се отстраняват поетапно. 

Без изход и без хляб: Българско село е откъснато от света заради натрупани преспи

Основните пътни артерии в Габрово са почистени и опесъчени. Продължава почистването на улиците в селата. Общо 97 населени места в Габровско все още са без електрозахранване. 

По част от пътищата в област Добрич са премахнати ограниченията за движение на товарни автомобили. Почистени са главните пътища до границите с областите Силистра и Шумен. Във всички общини продължава снегопочистването на общинската пътна мрежа в проблемните участъци. На над 50 сигнала за паднали дървета и опасно счупени клони са се отзовали от вчера до днес служителите на общинските предприятия. 

Възстановено е електрозахранването в костинбродските села Драговищица и Голяновци, както и в Първи район в града след повече от 40 часа без ток. Все още има участъци без ток. Днес, вторник кметът на Костинброд Трайко Младенов ще свика щаба за бедствия и аварии, за да се очертаят основните проблеми при възникналата кризисна ситуация.

Около 30 населени места в област Ловеч са без електроснабдяване заради аварии, причинени от тежките метеорологични условия. Възстановено е движението по пътя Ловеч - Плевен. 

В повечето села на област Монтана електрозахранването е възстановено след снежната буря през почивните дни, но около 15 села е възможно да прекарат още една нощ без електричество. Всички пътища в областта са почистени и проходими, включително шосето София-Монтана през прохода Петрохан.

Продължава почистването на Плевен след обилния снеговалеж, общинските пътища са проходими. По част от републиканската пътна мрежа, която се поддържа от Областно пътно управление, все още има проблеми заради силния вятър и последвалите навявания. 

Три общини в област Русе обявиха бедствено положение заради липса на електрозахранване и вода вече втори ден. Това са Две могили, Борово и Ветово. По последни данни електрозахранване нямат близо 5000 абонати в региона. Без вода са 15 населени места. 

Електрозахранването е възстановено във всички населени места в община Свищов. Това се случи след работа на терен близо 48 часа на екипите на „Енерго-Про“. На места продължава да има локални аварии, а утре продължават работа екипите на енергийното дружество. 

Остава бедственото положение в общините Силистра и Ситово. То е частично отменено в община Главиница. На територията на община Силистра всички основни пътни артерии са почистени и са проходими при зимни условия. 

Възстановено е електрозахранването във всички села в община Сливен. Заради вятър с пориви до 125 км/ч вчера бяха разкъсани проводници и повече от половината села в общината бяха без ток. Обстановката е нормализирана и спокойна. Навсякъде в общината има ток и вода. 

В община Сухиндол ще бъде обявено частично бедствено положение, тъй като в населените места няма да има електричество поне още два дни. По селата започва организация за доставка на вода и храна чрез кметските наместници. 

Над 360 сигнала за паднали, прекършени клони и дървета в София са отработени в рамките на деня. По разпореждане на кмета всички столични районни кметове имат задача да направят огледи и да предприемат мерки за разчистване на падналите дървета. За некачествено почистване на София от снега, някои от фирмите, ангажирани с тези дейности, са глобени от Столичния инспекторат с около 120 000 лева.

Общо 63 населени места от област Търговище са без електрозахранване, а 44 – без водоподаване. В областта няма затворени пътни участъци, въведено е ограничение за движение на тежкотоварни автомобили. За община Омуртаг е обявено бедствено положение в рамките на 48 часа, а в останалите четири общини на територията на област Търговище постепенно обстановката се нормализира. В община Омуртаг без електрозахранване са 15 населени места.

Бедственото положение на територията на всички общини в област Шумен се отменя. Пътищата от Шумен към всички общински центрове са отворени за движение. Отворен е пътят в посока Разград. Продължава работата по почистването на третокласната пътна мрежа. 
БТА, NOVA