/ Министерски съвет
Ще се пропускат само линейки, товарни коли, специализирани автомобили и превоз на работници
Влизането и излизането с автомобили от София се забранява за неопределено време. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски късно тази вечер в Министерския съвет. Решението на щаба е координирано с премиера и столичния кмет.

Заповедта на министъра на здравеопазването влиза в сила тази нощ точно в 00:00 часа и ще важи до второ нареждане. Тя не се отнася за линейки, тирове и аварийни автомобили, както е специализирани автомобили и превоз на работници.

 Спира се организираният междуградски транспорт и 36 влака на БДЖ за празниците. КПП-та пък ще бъдат поставени и на малките пътища по изходите на столицата - основно между София и Перник, за да се преустанови възможността за заобикаляне на разпорежданията. 

Километрични колони от автомобили на изходите на София (ВИДЕО)


„Още от вчера се наблюдава тревожно нещо, масово напускане на София, която е основното огнище с най-много заразени с COVID-19. Те са разпръснати из цялата страна, това води до тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни най-вероятно в близката една седмица.

Този процес продължава и затова с изключително безпокойство, защото за днес новите заразени са близо 40 до този момент, щабът предложи затварянето на София за автомобилен трафик. Премиерът прие и здравният министър ще издаде заповед. Тези два дни по толкова много случаи не са инцидент, а вече са тенденция, а това е в абсолютен контраст с безгрижието на нашите съграждани“, каза генерал Мутафчийски.

Остава в сила декларацията, която и към този момент се попълва от пътуващите. За да бъдат допуснати през КПП-та обаче, шофьорите, които управляват служебен транспорт, трябва да посочат кое е предприятието, в което отиват да работят, и телефона на управителя, директора или ръководителя.

Ако пък работник пътува със собственото си превозно средство, той трябва да спазва график за отиване от 06:00 до 08:00 сутринта и връщане от 18:00 часа до 20:00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа. Те също ще трябва да посочат телефон на управителя на фирмата, в която работят. 


Борисов за пътуващите по Великден: Не съм пъдарин, ще разнесат вируса (ВИДЕО)

„Полицаите бяха поставени на изключително унижение. Игра на котка и мишка. На какви ли не глупости се наслушахме тези дни. Не знам обаче как тези, които са успели да заблудят служителите ни, как ще се върнат“, заяви от своя страна вътрешният министър Младен Маринов. 

Той беше категоричен, че тези които са попълнили невалидни данни в декларациите си, ще си понесат законовите последствия. Всички декларации, събрани по празниците, ще бъдат проверени, а нарушителите ще бъдат глобени. 


"Аз съм изключително разочарован от поведението на гражданите към полицията. Не може да се гаврим с техния труд, това не бива да се допуска в нито една държава", огорчен е вътрешният министър. По разпореждане на премиера в момента се правят разчети и допълнителни възнаграждения ще получат полицаите на терен и на първа линия, както и работещите от тях в рискова среда, стана още ясно от думите на Маринов. 

Попитан дали ще бъдат пускани да се приберат обратно в София хората, които живеят под наем, вътрешният министър даде да се разбере, че това няма да стане.

Мутафчийски: Напускащите София ще разнесат заразата, наблюдава се „фамилно заразяване“

"Не вярвахме, че ще има такова неглижиране от страна на доста български граждани, в това число столичани. И в този дух, наистина не дооценихме поведението на много граждани, които, бих казал, безцеремонно започнаха да напускат столицата", призна Кирил Ананиев.

Младен Маринов обясни, че има законова възможност за включване на армията в опазване на противоепидемиологичните мерки. "Към момента от стратегическа гледна точка не е включена армията, защото е преценено, че ако много от полицаите се разболеят, тогава трябва да има пресни сили, които да ги сменят", поясни той. 

Вътрешният министър съобщи още, че допълнителни сили на Жандармерията и Специализираните полицейски сили са насочени към квартал „Факултета“.

Още 13 заразени във „Филиповци“, сред тях и две деца

„В момента ми докладват колегите. Насочени са допълнителни сили, за да не се допусне нарушаване на обществения ред. Има известно напрежение сред жителите на тези квартали. То е свързано с това, че вследствие на откритите огнища на заболяване, там е въведена карантина и е ограничено движението. Би трябвало и те да разберат, че трябва да спазват тази карантина и да си останат по домовете и в района, където живеят", заяви Маринов и уточни, че е създадена организация за тези, които ходят на работа.

Органите на МВР следят и информация за готвен протест пред супермаркет в същия квартал. „Полицията има готовност“, категоричен бе той. "Колегите се ориентират за техния проблем и ще го решат", заключи вътрешният министър.