/ БГНЕС
Няма лекарство, няма ваксина, няма никакъв начин светът да знае какво ще прави, заяви премиерът
PCR тестовете в момента са достатъчно и ще стигнат за местата, където има много заразени. Това увери премиерът Бойко Борисов на отговор на въпрос относно започнатото вече масово тестване за коронавирусна инфекция. Министър-председателят инспектира по въздух и земя строежа на „Балкански поток“.

"Има методики, по които се прави масово тестване. Това не означава да се тестват 7 милиона българи. Статистиката ви показа, никой не може да скрие умрели. Тези, които са го прекарали и не са усетили, са щастливци", каза още премиерът и добави, че за да сме сигурни, всеки ден трябва да се правят тестове.

Борисов провери строежа на „Балкански поток“ от птичи поглед (ВИДЕО)

Относно това, че за много хора Великден започна, заради предупрежденията, че засилват мерките на КПП-тата, премиерът заяви, че той не е пъдарин. Той предупреди, че няма какво да се направи, като така има много голяма вероятност да се разнесат огнищата, с което се рискува да бъдат заразени родителите. "Никой не е надхитрил мен или полицията".

"Днес има рекорд в САЩ, хиляди души са умрели. Рекорд има и във Франция. Не съм пъдар, говоря на хора, които да проявят разум. Те не бягат от мен. Като си заразят родителите и като стане както в другите държави, тогава ще ми задавате въпроси. Всяка дума ни започва с "Умоляваме ви". Има закон. Който го хванат, ще го накажат, но това е "след дъжд, качулка". Нали целта ни е да се запазим живи? Другото ще го насмогнем, стараем се много", заяви Борисов.

България с най-малко заболели от COVID-19 в ЕС, трети сме по ниска смъртност

"Казах на Щаба да не дават за пример други държави, защото ги прокълнават. Дадоха за пример Сингапур, за два-три дни ги разсипа. Какво не сме направили да ви предпазим? Всичко това го правим за добро". Борисов смята, че повечето от европейските му колеги правят "успокояваща терапия на народа".
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 16 април 2020 г.


"Излизат и казват, че след 2 седмици ще отворят магазините. Може и това да е по-правилно, но за мен не е честно. Няма лекарство, няма ваксина, няма никакъв начин светът да знае какво ще прави. За това почнаха световните лидери да се оглеждат един друг", каза премиерът Борисов. Той сподели, че всяка сутрин се надява ген. Мутафчийски да му съобщи, че мерките могат да бъдат отхлабени и да пуснат хората. По думите му положението с приходните финанси в бюджета е тревожно.

Обиколката на Борисов продължи с инспекция на строителството на АМ "Хемус". По време на проверката зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обясни, че вече е започнало строителството на 52-километровия участък до разклона Ловеч-Плевен. Първият подучастък е с дължина 16 км. За около два месеца, откакто е започнало строителството, е отчетен значителен напредък. Нанков посочи, че днес са преведени за другата отсечка от АМ "Хемус" още 17 млн. лева. Средствата са за строителството на отсечката Белокопитово-Буховци. Тази година ще бъде готов целият участък Ловеч-Плевен. Освен това ще се започне строителството на участъка около Велико Търново. Участъкът Буховци-Белокопитово ще бъде също довършен.

В началото на проверката Николай Нанков и Бойко Борисов преминаха край археологически разкопки от тракийско и предтракийско време. Другата седмица ще бъде подписан и договор с БАН, за да може всички археологически обекти, които са на трасето, да бъдат изместени.

Пред журналисти премиерът Борисов коментира, че е много доволен от това, което е видял по време на проверката. "Като мине, хората ще ходят на море във Варна. Освен това, ще ходят и на Панорамата в Плевен, както и в Габрово, Търново. На всичките ни хубави градове, които имаме по тази магистрала", каза Бойко Борисов.

На въпрос дали ще се отмени извънредното положение преди 13 май, Борисов отговори, че не иска да има извънредно положение. Той обаче се притеснява от констатациите, че хората в момента не спазват противоепидемичните мерки, и това да не доведе до "бум" на заразените след Великден. Освен това Борисов недоумява какви са тези хора, които отиват при близките си, за да разнесат вируса.

За да не се стигне до удължаване на извънредното положение, хората трябва да спазват препоръките на щаба. "Ако стане бум, то от само себе си ще дойде", каза Бойко Борисов. Той се все пак се надява хората да бъдат отговорни и дисциплинирани. През следващите 5-6 дена след Великден резултатите от броя на заразените ще покаже дали са се спазвали мерките или не. "Целта ми е да ви опазя живи!", изтъкна Бойко Борисов.