Драгомир Заков Лойд Остин
Драгомир Заков Лойд Остин / пресцентър, Министерството на отбраната
За последните 25 години това е първа визита в нашата страна на ниво секретар по отбраната на САЩ
Посещението на секретаря по отбраната Лойд Остин е знаково за двустранните отношения в областта на отбраната между България и САЩ, отбеляза министърът на отбраната Драгомир Заков на срещата днес, 19 март, със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин. За последните 25 години това е първа визита в нашата страна на ниво секретар по отбраната, съобщават от военното министерство.

Двамата министри обсъдиха ситуацията в Украйна. Те подчертаха единството на страните-членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг. Акцент в разговорите бе поставен и върху сформираната от България постоянна многонационална бойна група, под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона.

Петков: Усилваме Източния фланг на НАТО, България няма да дава военна помощ към Украйна


В рамките на дискусията бяха засегнати и приоритетните за България въпроси, свързани с придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили, както и перспективите за сътрудничество в областта на киберсигурността. Очертани бяха и последващите стъпки за развитието на стратегическото партньорство между двете страни.

На срещата присъстваха и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа.