/ БГНЕС
За последните три години подменихме половината от автобусния парк в столицата. Модернизацията на градския транспорт продължава. Подготвят се процедурите за закупуването на електробуси, щадящи околната среда. Това заяви пред журналисти в Столичния общински съвет (СОС) кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя бе помолена да коментира вчерашното решение на Административния съд София - град от вчера, с което се отменя решението на СОС за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Столичната община ще обжалва пред Върховния административен съд. Има закони и те трябва да се спазват ясно. Каквото реши съдът, това ще се случи, каза столичният кмет.

Без обезщетения за пътниците, ако върнат старата цена на билета в София

Част от мотивите на съда са, че хората не могат да купуват дългосрочни карти, но откакто е взето това решение, на 1 юни 2016 г., масово се купуват различни видове карти. Хората искат да пътуват по-евтино и по-комфортно в нови транспортни средства, това може да стане именно с картите. Такива има за ученици, студенти, пенсионери, на цена по-ниска дори от 50 ст. за единично пътуване, отбеляза кметът. По думите й има увеличение на продажбите на картите в някои случаи около два пъти, а цената на годишните карти беше намалена наполовина.

Съдът отмени скъпото билетче в София

Зафир Зарков, член на транспортната комисия към СОС посочи, че коректно са извършени всички финансови разчети, решението за промяната е правилно и по никакъв начин не променя начина на придвижване в града.

Според Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия към СОС, основна задача на Столичната община и на общинския съвет е осигуряване на все по-добра и по-качествена транспортна услуга. С всичките ни действия, ние единствено сме се водили от интереса на гражданите, каза Йорданова.
 

БГНЕС


В наредбата сме се опитали по най-добрия начин да намерим решение на това как да предоставим по-добра услуга на поносима цена и да имаме една от най-добрите социални политики по отношение на развитие на транспортната услуга.

Борим мръсния въздух в столицата с безплатен градски транспорт

Тя припомни, че наредбата не се отнася единствено до увеличаване на цената на еднократното пътуване в градския транспорт, а до запазване и разширяване на обхвата на картите за пътувания. Наредбата представлява пакет от мерки за подобряване на услугата, каза Йорданова.