/ БГНЕС
Обществото трябва да прави разлика между зависими лица и такива на лечение, подчертава здравният министър
За да се осигури спокойствието и сигурността на живеещите в кв. "Младост" в близост до центъра по наркомании, е осигурена жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. Също така и полицаи от 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, ще извършват засилено наблюдение. Това стана ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос какви дейности се извършват в лечебното заведение.

За пореден път министърът обяснява, че разполагането на метадоновата програма в "Младост" е временна мярка до намирането на най-подходящото място за целта. 

Жители на квартал „Младост” на протест срещу Център по наркомании (ВИДЕО)

Въпросът за центъра по наркомании се повдигна през последните дни, след като недоволни жители на "Младост" се обявиха срещу преместването му от ул. "Пиротска" в сграда на болницата "Света Анна" в техния квартал. Те изтъкват, че близо до клиниката има 3 детски градини и 2 училища и родителите се притесняват, че мястото ще се превърне в свърталище на наркозависими.

В писмения си отговор министърът успокоява, че е осигурено видеонаблюдение и охрана, а от 1 октомври е затворен входът на УМБАЛ "Св. Анна" откъм бл. 18 в жилищния квартал. Той посочва изрично и че програмата е с работно време до 14 часа, т.е. в светлата част на деня.

Кирил Ананиев: Търсим къде да преместим центъра по наркомании

Ананиев изтъква и че в София функционират общо 10 метадонови програми, които съществуват от десетки години и не създават напрежение в обществото. Данни показвали и че благодарение на тези програми броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.

"Важно е да се знае, че пациентите, включени в метадоновата програма, са част от нея по собствено желание. Това са български граждани, които имат право на адекватна медицинска помощ. Това са хора със семейства, деца и постоянна работа. Всички те приемат необходимите им количества метадон на място и нищо не налага оставането им в болницата или в квартала", обяснява в отговора си Кирил Ананиев.

До края на декември местят Метадоновата програма от "Младост"

Здравният министър посочва и че метадонът е лекарствен продукт, притъпяващ абстинентните синдроми при хора, зависими от хероин. Той се приема през устата по схема, като всеки един медикамент.

"Необходимостта от подкрепата на обществото е от изключително значение както за тяхното лечение, така и за тяхната успешна социална интеграция. Обществото трябва да прави разлика между лица, зависими към опиоиди и лица на лечение от зависимост към опиоиди", заключва Ананиев.

В понеделник министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пое ангажимент, че до края на декември центърът по наркомании ще бъде преместен на друго място.