Възмутени жители на квартал „Младост” се събират във вторник пред блок 18. Поводът е, че от около 20 дни в района се намира Националният център по наркомании, за което никой не ги е уведомил. Близо до клиниката има 3 детски градини и 2 училища. Родителите се притесняват, че мястото ще се превърне в свърталище на наркозависими.  „Нямаме нищо против тези хора да се лекуват, но мястото на центъра не е тук. Намираме шишенца от метадон. Разбиха кола и откраднаха радио. Има разбити мазета, чукат ни по прозорците. Никой не ни е питал от общината дали сме съгласни да бъде изграден този център”, заявиха пред NOVA недоволните.

„Общината не беше уведомена. В петък получихме първия сигнал. Ще сигнализираме на Министерството на здравеопазването. Ще помолим центърът да бъде преместен”, каза и. д. кметът на „Младост” Мария Грозева.

Центърът по наркомании няма да бъде закрит

По думите на директора на Националния център по наркомани д-р Владимир Николов протестът им е неоснователен.

Във вторник в 18.30 жителите на квартала отново ще се съберат, за да поискат преместване на центъра.

Националният център по наркомании е преместен в района на столичната болница болница "Св. Анна" по решение на Министерството на здравеопазването (МЗ). Това съобщиха от пресслужбата на Столична община.

В Солун правят подслон за бездомни наркомани

През последните няколко години държавният Национален център по наркомании се помещаваше в общинска сграда на ул. "Пиротска" 117, но договорът за наем между МЗ и Столична община изтече през есента на 2018 г., припомниха от пресслужбата. Като принципал на центъра, МЗ намери друга сграда, държавна собственост, в която е преместил дейността му.

Не отговарят на истината разпространяваните сред гражданите от кв. "Младост" 1 твърдения, че решението за отваряне на центъра е взето от Столична община, както и че сградите са общинска собственост.

Наркомани заплашили с нож личен лекар

В освободената от центъра сграда е планирано да се изгради детско лечебно заведение, в което ще работят различни специалисти и ще се извършва цялостна диагностика, а при необходимост пациентите ще бъдат насочвани за лечение в съответна специализирана болница.
nova.bg, БТА