/ БГНЕС
Търсим къде да преместим центъра по наркомании. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос как ще се реши проблемът, който предизвика преместването на центъра от ул. „Пиротска“ в квартал „Младост“ 1.

Работата на центъра изкара жителите от бл. 18 и околностите на протести. Хората заявиха, че са притеснени от факта, че центърът се намира в близост до училища и детски градини.

Жители на квартал „Младост” на протест срещу Център по наркомании (ВИДЕО)

Според тях откакто наркозависимите ходят там, са се повишили и кражбите. Само в последната седмица четири автомобила са били разбити като от тях са откраднати акумулатор, касетофон и дори две кутии цигари. Жителите настояват центърът да бъде преместен и не вярват, че той ще бъде временно там. Ананиев коментира намерените шишета около центъра.

В Солун правят подслон за бездомни наркомани

„Метадонът е тип лекарство. Това не е наркотик. И тези 40-50 шишета, които сте видели, аз съм убеден, че това е провокация. Тези хора влизат вътре, изпиват си шишенцето и го оставят на съответното длъжностно лице. Никой не си тръгва с шишенца. Игли няма как да има, защото там не се бият инжекции“, обясни Ананиев и подчерта, че не може да се правим, че те не съществуват.

„Тези хора имат семейства, те работят, те имат деца. Това са нормални хора, които сами искат да се излекуват“, заяви министърът.
БГНЕС