/ БГНЕС
България гласува за свои представители в Европейския парламент (ЕП). В новия Европарламент страната ни ще има 17 депутати. Гласуването е задължително, но санкции за негласуване няма. 

Ето за какво гласуваха политическите лидери:

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас в евровота. „Нуждаем се от демократична България с ефективността на институциите си и образованието си“, заяви той. „Нашето бъдеще, нашата свобода, сигурност и благоденствие ще зависят и от хората, и от идеите, които днес подкрепяме с гласа си. Затова призовавам всички българи да гласуват и да не оставят друг да решава тяхното бъдеще вместо тях,“ подчерта държавният глава. По думите му, трябва да осъзнаваме, че настоящите избори за Европейски парламент са не по-малко важни от националните избори, защото Европа и България се намират на кръстопът.

Президентът Радев: Нуждаем се от демократична България

румен радев гласуване
БГНЕС

Европа трябва да е сигурна, просперираща и с високи доходи. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който малко преди 15:30 ч. упражни правото си на глас в училището в Банкя. Той заяви, че резултатите от социологическите агенции трябва да се публикуват в медиите.

Борисов: Лицемерие е да не се публикуват данни от екзитполовете в изборния ден

Бойко Борисов гласува
БГНЕС

Корнелия Нинова упражни правото си на глас в 25-то училище „Петър Берон“ в София. Тя обяви, че е гласувала за по-социална и по-обединена Европа, в която България има достойно място.

БГНЕС

„Гласувах за промяна и за справедливост. За една обединена Европа и по-социална. За това българите да имаме своето достойно място там и да бъдем равни на другите европейски народи. Да не ядем второ качество храна, да получаваме европейски доходи, да имаме европейски стандарт на живот“, каза Нинова, след като пусна бюлетината със своя вот в избирателната урна.
 
Тя призова повече хора да гласуват, защото е много важно „всеки да даде гласа си“.

Елена Йончева гласува в столичното 6-то СУ "Максим Горки" в „Красно село".

БГНЕС

„Тези избори не са само за ЕП, те са за България. Тази вечер България и Европа ще бъдат променени, и ние ще успеем да извоюваме достойни европейски доходи и справедливост. Всеки от нас може да бъде част от промяната, България може да промени Европа“, коментира тя.

„Ще успеем да извоюваме справедливи и европейски доходи“, допълни Йончева. „Днес е нов ден и всеки може да е част от тази промяна, утре ще бъде късно.
Колкото по-голяма е избирателната активност, толкова по-добре, затова призовавам хората да гласуват“, заяви тя.

По-рано и Ахмед Доган упражни правото си глас в една от избирателните секции на столичното 36 СУ „Максим Горки“.

БГНЕС

Той пристигна в избирателната секция под засилена охрана от НСО и без да направи никакъв коментар пред събралите се журналисти. Почетният лидер на движението предпочете гласуването с традиционната хартиена бюлетина пред машинния вот, който на настоящите европейски избори ще се извършва в 3000 секции в страната.

БГНЕС


Ангел Джамбазки упражни правото си на глас в 66 СУ „Филип Станиславов“ в столичния квартал „Овча купел“. Той гласува машинно.

Гласувах за мобилизацията на българския народ срещу политическите брокери и измамници, за правото на същия този народ повече да не бъде лъган и ограбван и за правото му да живее достойно тук и сега. Това заяви след като упражни правото си на глас Веселин Марешки. Той даде своя глас в секция 175 в курорта "Златни пясъци" край Варна. Марешки каза още, че в Европа трябва да се защитава правото на България да бъде силна държава и достоен член на ЕС.

Волен Сидеров упражни правото си на глас в Първа частна математическа гимназия на бул. „Генерал Скобелев“ в София.

БГНЕС


„Гласувах за това в Европейския парламент да има истински българи, които да отстояват националният интерес на страната ни“, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов, минути след като даде своя вот в 134 СОУ „Димчо Дебелянов“.

БГНЕС


Той коментира още, че „семейството е България, а не Европа, и трябва да се отстояват българските интереси“.

БГНЕС


Мария Габриел пусна своя глас в благоевградското село Хаджидимово.  Тя избра да гласува с хартиена бюлетина.

БГНЕС


„Гласувах за силна България в обединена Европа“, заяви Габриел.

БГНЕС


„Гласувах за България, задаваща приоритети в европейския дневен ред, гласувах за Европа, която се грижи за най-отдалеченото училище, за най-малкото населено място. Гласувах и за Европа, която носи полза в ежедневието“, допълни тя.

БГНЕС


Радан Кънев пък гласува в 1 СУ "Пенчо Славейков" в София.

Правото си на глас упражни и Делян Пеевски. Той гласува в село Света Петка.

Валери Симеонов не изневери на традицията си и гласува в 10.30 ч. в секция в училище „Найден Геров” в жк „Меден рудник” в Бургас.

„Гласувах за това България да има в Европейския парламент свои дейни представители, хора патриоти, смели, а не някакви послушковци или оперетни герои. Защото точно дейните патриоти са хората, които ще свършат работа и ще отстояват интересите на страната ни”, заяви Симеонов. Той припомни, че изборите са задължителни. „Нещо, което медиите пропуснаха да подчертаят в тази кампания. Но изборите са задължителни и е редно българинът да гласува”, подчерта Валери Симеонов.

Всички новини около евроизборите можете да прочетете тук

БГНЕС, БТА