/ БГНЕС
Централната избирателна комисия (ЦИК) не прие заявлението на Лена Бориславова ("Продължаваме промяната - Демократична България"), с което тя поиска да бъде заличена като народен представител. Това стана ясно от днешното заседание на комисията. 

В края на миналата седмица изтекоха сроковете за отказ от депутатско място, а ЦИК обяви поименния състав на новия парламент след изборите на 2 април.

По време за заседанието днес се породи спор дали на Бориславова трябва да бъде изпратено писмо, с което да я уведомят, че ЦИК няма правомощие за заличаване на народен представител, който вече е избран. До решение не се стигна, а заявлението на Бориславова остана за сведение.

Утре тя трябва да положи клетва, след което вече може да поиска да бъде освободена от Народното събрание със заявление до председателя на новият парламент. 

Лена Бориславова се отказва от депутатското място

По-рано днес Бориславова съобщи в социалните мрежи, че няма да бъде депутат в 49-ото Народното събрание и обяви, че на нейно място в парламента ще влезе колегата ѝ от "Продължаваме промяната" в листата в 24-ти МИР Петър Петров. 

"Няма да бъда депутат в 49-ото Народното събрание. На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров. Благодаря още веднъж на всички за доверието. Вярвам, че София заслужава прозрачно и европейско управление и ще работя заедно с всички вас, за да постигнем тази цел", посочи тя.

"Вчера Изпълнителният съвет на Продължаваме Промяната взе решение, че успоредно с работата в НС, другата важна задача пред нас са местните избори – именно заради ключовата роля на местната власт за подобряването на живота на хората във всяко кътче на страната. Бях номинирана да поема координационната роля в този процес и конкретно да работя за кампанията и проблемите на моя роден град София. Отговорността към тази задача e огромна - тя е определяща за посоката, в която ще се развива столицата ни след години злоупотреби и пропуснати възможности. И вярвам, че тази задача е също толкова важна за всички, които ме подкрепиха на 2 април. Затова я приемам с признателност и с цялата й отговорност", допълни още Бориславова.