Бустерната ваксинация срещу COVID-19 повторно стимулира отслабения имунен отговор, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Ваксинацията срещу COVID-19 ефективно предпазва от тежкo и фаталнo протичанe на заболяването. Освен че допринася за значително намаляване броя на случаите на COVID-19, при които се налага хоспитализация, ваксинацията е и механизъм за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция в популацията.

Наличните към момента научни данни сочат, че имунният отговор към ваксините срещу COVID-19 намалява с времето. За да продължат да са предпазени от тежко прекарване на COVID-19, като превантивна здравна мярка, гражданите могат да си поставят бустер, или „подсилваща“, доза ваксина срещу SARS-CoV-2.

Бустерната ваксинация служи за ефективно поддържане на ваксиналната защита във всеки случай - независимо от възрастта и предишните заболявания, се казва още в съобщението. Чрез нея повторно се стимулира отслабеният имунен отговор. Същото е известно от ваксинацията на определени интервали от време срещу други патогени, например тетанус или полиомиелит. 

Освен това „подсилващата“ ваксинация кореспондира с по-нисък вирусен товар, т.е. с по-ниска инфекциозност. По този начин в значителна степен се намалява и предаването на SARS-CoV-2 сред населението. Ето защо бустерната ваксинация е изключително подходяща за работещите в системата на здравеопазването и в домовете за възрастни хора, уточняват здравните власти. 

И напомнят: Важно е да знаем, че бустерната ваксинация предпазва и от тежко протичане на заболяването, причинено от Делта варианта на вируса. Резултатите от проучванията сочат, че ефикасността на двете иРНК ваксини по отношение ограничаването на хоспитализациите, следствие на Делта варианта на SARS-CoV-2, не е намаляла.

Лицата, навършили 18 години, могат да подновят своята ваксиналната защита шест месеца след ваксинацията срещу COVID-19. 

В кратките характеристики на двете иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax е посочено:

Spikevax /Moderna/: Една бустер доза (0,25 ml, съдържаща 50 микрограма иРНК - половината от първичната доза) Spikevax, може да се приложи интрамускулно най-малко 6 месеца след втората доза на лица на 18 и повече години.

Comirnaty /Pfizer/BioNTech/: Бустер доза (трета доза) може да се приложи интрамускулно най-малко 6 месеца след втората доза на лица на възраст 18 и повече години.