/ Thinkstockphotos
Дизайнерските дроги стават по-модерни от марихуаната
На все по-крехка възраст децата посягат към дрогата
94043
На все по-крехка възраст децата посягат към дрогата
  • На все по-крехка възраст децата посягат към дрогата
13-годишно дете е най-малкият клиент на столичния Детски консултативен център по наркомании.
 
Дизайнерските дроги отключват състояния, граничещи с шизофрения

Оказва се, че възрастта, в която подрастващите опитват за първи път наркотик, продължава да намалява, а заради своята достъпност дизайнерските дроги вече са не по-малко разпространени сред децата, отколкото марихуаната. Това съобщиха експерти от центъра, където от началото на годината са потърсили помощ 400 души, сред които подрастващи и родители.
 
От 10 човека, обърнали се към центъра, трима на по-късен етап се връщат обратно, посочи един от експертите в Центъра, който работи с деца и младежи, употребили психоактивни субстанции, Евелина Пейчева.

Токсиколог: Употребата на марихуана у нас добива епидемични размери

"Бройката през годините от създаването е с тенденция да нараства, тъй като се популяризира съществуването на Центъра. От началото на тази година броят на достигналите до нас е около 400 човека. Повече са родителите, по-малко са децата, които се обръщат за първична помощ, защото нашата основна задача е да върнем отговорността на родителите и увереността в това да отглеждат едно здраво поколение", коментира тя.
 
Българските тийнейджъри отличници по наркотици, алкохол и анаболи

"Ако родителят има достатъчно близка връзка с детето си, той регистрира промяната в поведението. Защото употребата на психоактивни вещества е поведенчески проблем. Той е свързан изцяло с промяна на поведението.И ако родителят е чувствителен на тази промяна, той ще регистрира на много по-ранен етап, че нещо се случва с детето. Което не винаги е употреба на наркотични вещества. Може да е просто кризата на порастването, която съвпада с юношеството. Така че общуването би било това, което би подпомогнало това да се реагира по-навреме и да се работи по отношение на изграждане на една здрава връзка между родител и дете", поясни Пейчева.