ОД на МВР-Добрич отчете дейността си
ОД на МВР-Добрич отчете дейността си / Thinkstock/Getty Images
От полицията отчитат, че ръст бележат и злоупотребите с финансови средства от еврофондовете
През 2016 година рязко са се увеличили престъпленията в област Добрич, свързани с наркотични вещества. Увеличение бележат и злоупотребите с финансови средства от фондове на ЕС. През миналата година са извършени по-малко престъпления от 2015-та, като разкритите през 2016-та са повече от предходната, съобщиха на медиите от полицията.
 
Данните са от анализа за дейността на Областната дирекция на МВР, който се състоя в присъствието на зам.-директора на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров, председателя на Окръжната прокуратура Пламен Николов и директора на ТДАНС-Добрич Георги Георгиев. С резултатите за 2016 година гостите запозна старши комисар Николай Спасов, директор на ОД на МВР Добрич.
 
През миналата година е извършено едно убийство и 3 опита за убийство, които са разкрити. Регистрирани са общо 5 изнасилвания, 4 от които са разкрити, а работата по едно е прекратена. Извършени са 9 блудства, 5 от които са разкрити. През миналата година няма регистрирани отвличания.
 
Разкритите през 2016 г. кражби са 33%, а през 2015 г. са били 22%. Половината от извършените грабежи са разкрити, като преобладават уличните, с пострадали самотно движещи се жени през тъмната част на денонощието. Посегателствата спрямо МПС бележат повишение през 2016г. спрямо 2015 г. Установените извършители на икономически престъпления през м.г. са 111. Разкрит е банков обир, извършен през 2015г., задържана е престъпна група, занимаваща се с отглеждане и разпространение на наркотични вещества.
 
През летния сезон на 2016 г. не са допуснати сериозни тежки престъпления в курортните селища и комплекси на територията на област Добрич. Извършени са множество съвместни проверки с НАП Добрич на търговски обекти по Черноморието, като са констатирани нарушения при сключване на трудови договори и Закона за авторското право и сходните му права.
 
По време на провеждането на изборите за президент на Република България през 2016 г. бяха гарантирани сигурността и обществения ред.
 
Сред изводите, направени в отчета е, че няма увеличение на миграционния натиск. Наблюдава се увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия, и рязко увеличение на престъпленията, свързани с наркотични вещества.
 
Увеличения бележат кражбите на вещи и части от МПС в Добрич, както и разпространението на акцизни стоки и злоупотребите с финансови средства от фондове на ЕС.
 
Окръжният прокурор Пламен Николов изрази задоволство от съвместната работа на Прокуратурата с ОДМВР Добрич, ГПУ Каварна и ГПУ Ген. Тошево, като очакванията му са резултатите през 2017 г. да са още по-добри.
 
Старши комисар Тодор Гребенаров отчете положителната тенденция на подобряване на резултатите в цялостната дейност на ОДМВР Добрич през 2016 г., като  усилията трябва да са насочени към осигуряване на ред и стабилност през настоящата година.

Журналисти не бяха поканени нито на събитието, нито на брифинг след него и не можаха да зададат въпросите си.