Милен Михов, депутат от ВМРО
Милен Михов, депутат от ВМРО / БГНЕС, архив

„Решението на съда се изпълнява и не може да се коментира, но нашите чувства са много остри и категорични. Ние възприемаме това решение с изключителна болка и дори раздразнение, защото смятаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи“.

Така историкът и депутат от ВМРО Милен Михов коментира решението на Софийски апелативен съд, с което той освободи предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман.

Съдът пусна убиеца Джок Полфрийман предсрочно (ВИДЕО)

Полфрийман бе осъден у нас на 20 години „лишаване от свобода“ заради убийството на студента Андрей Монов в центъра на София, извършено през 2007 г. Тричленен състав на Апелативен съд – София, с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, реши да го освободи предсрочно. „Преди една година година ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов, излъчен от ВМРО, е заявил публично, че документите и свидетелствата на затворническите власти показват, че този човек не се е поправил, а търси възможност да избегне присъдата“, припомни Михов.

Бащата Монов: Съдът ни се подигра, Калпакчиев и съдийките ще носят нравствен позор

Според него затворникът е правил няколко опита за „бягство“ от своята присъда чрез искания тя да бъде излежана в Австралия, както и няколко поредни искания за предсрочно освобождаване. Според Михов присъдата на австралиеца още навремето е била определяна като „твърде снизходителна“.

Български затворници не искат камери и надзиратели по време на интимни свиждания

„Очакваме мотивите на съда. Те може би имат някакво бюрократично основание, но истината е на другата страна“, допълни още Милен Михов.