Властта е длъжник на обществото относно информираността за проблемите
Властта е длъжник на обществото относно информираността за проблемите / Sofia Photo Agency

Няма сравнение между напрежението през 1997 година и днешната обстановка около парламента. Такова мнение изрази пресдетелят на НС Георги Пирински в предаването „Годината” по Дарик във връзка с петъчните протести на зърнопроизводители, екоактивисти и студенти.

Във връзка с изказването на Пирински, че Съветът за електронни медии (СЕМ) и прокуратурата трябва да се самосезират за медийната атака спрямо Народното събрание, той коментира: „Въобще нямам предвид прокуратурата да се занимава с едни или други изказвания или изразени мнения. Този орган трябва да е с особена чувствителност, ако някъде започне да се генерира внушение или призоваване към действия, насочени към насилствено сменяне на конституционно установения ред”.

Пирински даде положителна оценка на случващото се у нас, но отбеляза и ролята на властта относно информираността на обществото за проблемите: „На фона на кризата, обхващаща света, България засега изглежда относително стабилна. Има обаче тенденция в представителите на управлението да говорят твърде в мажорни тонове за успехите ни, за това, че икономката се развива великолепно, че всичко е наистина много позитивно. В обществото има усещане за недоимък, за потиснатост, за занемареност и тук според мен властта наистина е много сериозен длъжник в дискутирането на тези проблеми и преди всичко в адресирането им достатъчно откровено и ясно, назоваването им и търсенето на реалните, сериозните причини за тези проблеми”.

За отношенията на страната ни с ЕС председателят на парламента коментира: „Като страна членка на Евросъюза, в правото си сме според мен да очакваме ЕК да бъде в много активен диалог и контакт с нас, с нашите институции, да комуникира директно с компетентните министерства и агенции, да им обявява своите констатации, да им заявява решенията си. И тук комуникацията, която съществуваше допреди известно време между Комисията и правителството, беше неиздържана според мен от страна на ЕК”. Според него обаче напоследък се е установил по-добър диалог.

Цялото интервю четете ТУК