Компютърни експерти обявиха източването на данните на НАП за кибертероризъм. Дупка в закона, обаче, не позволява на властите да получават съдействие от заподозрените в такива престъпления, информира NOVA.

Независимите експерти правят ясна разлика между кибертероризъм и киберрекет. При второто престъпление хакерите принуждават ударените фирми или държавни институции да им плащат за по-добра защита на пропуските в системите. В разследването на такива престъпления, обаче, службите срещат трудности при събирането на доказателства.

Младен Маринов: Фирмата, в която работи Кристиян Бойков, бави разследването

Евродепутатът Емил Радев е един от политиците, чиито данни изрично са търсени в източените данни от НАП, според прокуратурата. „Данните ми са публични, но съм притеснен, че е ровено в данните на НАП. Виждаме, че е ровено и в онкодиспансер. Да се използва за политически цели такъв тип данни е гнусно”, коментира Радев.

В компютъра на Кристиян Бойков е намерена и папка с име „Търсене-Бивол”. Един от собствениците на сайта казва, че не познава заподозрения за хакерската атака и подозират атаката от службите срещу „Бивол”. „Става въпрос за една грозна манипулация, опит да се хвърли някаква сянка на съмнение върху „Бивол”. Явно това се прави умишлено, граничи с клеветата”, казва Асен Йорданов, собственик на сайта „Бивол”.

Киберекспертът Мартин Малинов смята, че е възможно разследващите по два начина да са стигнали до криптираната информация в служебния компютър на Кристиян. „Първият е чрез уязвимост в самото криптиране. Другата възможност е служителите на ГДБОП да имат достъп до камерите в офиса, когато въпросното лице си въвежда паролата да компютъра, могат да видят каква е паролата”, коментира Мартин Малинов.

Кристиян Бойков, който бе обвинен за хакерската атака срещу НАП, с първо изявление (ВИДЕО)

При подобни разследвания обаче има дупка в закона - фирмите не са задължени да декриптират информацията в полза на службите. „Тук има празнота в законодателството. Няма ред, по който да бъде задължена фирмата да съдейства, но е  възможно експерт да работи по преодоляването на това криптиране. Такъв казус трябва да се реши от съда при нежелание някой да съдейства”, каза адвокатът Александър Кашъмов от програмата „Достъп до информация”.

„Ако не се използва някоя от уязвимостите, би могло да отнеме 5 години или 5000 години”, коментира Мартин Малинов.

Сотир Цацаров: Кристиян Бойков не е действал сам

Случаят с теча на данни „белите” хакери определят като кибертероризъм. „Изнудването е ясно как се получава и защо, но в случая това, което се случи, е терор, ако тази цел е последващия ефект да има страх и е насочена политически към властта, и е извършена през интернет - тук имаме кибертерор”, посочва Мирослав Стефанов, зам.-председател на Българска асоциация на етичните хакери.

Бизнесът с данни може да се използва, за да бъдат уязвени политически опоненти и бизнес-конкуренти, твърдят още експертите.

Изтеклите лични данни от НАП вече се разпространяват в международни хакерски сайтове.
nova.bg