/ / iStock/Getty Images
От външно министерство съобщиха актуална информация относно пътувания до Либия и Тунис.
 
Тунис: Въведена е забрана за влизане на всички граждани, идващи от Италия. Всички граждани, без изключение, подлежат на 14 дневна задължителна карантина при пристигане на тунизийска територия. За нарушителите законът предвижда строги мерки. Няма официална информация за въведени допълнителни ограничения за влизане на сухопътни транспортни средства в Тунис.
 
Считано от 13 февруари, са въведени следните актуализирани ограничителни мерки: затваряне на всички морски граници;  преустановяване на въздушните линии с Италия, ограничаване на полетите до Франция на един дневно и полетите до Египет, Испания, Германия и Великобритания – по един полет седмично; принудителна 14 дневна домашна карантина на всички пристигащи в Тунис. Мерките са валидни до 4 април, но могат да бъдат променени или удължени в зависимост от развитието на ситуацията.
 
Либия: Няма въведени допълнителни ограничения за влизане и излизане във връзка с разпространението на COVID-19.
 
Съществуващите ограничения за влизане и престой в Либия са свързани с обстановката по сигурността в страната, като прилагането им се гарантира основно чрез рестриктивното издаване на входни и изходни визи.
 
От години МВнР на България е въвело най-високото ниво на риск по отношение на пътувания до Либия, като призовава към преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. В тази връзка и предвид актуалната обстановка по сигурността, до страната не би трябвало да пътуват български граждани. 
 
Към момента в Либия няма потвърден случай на заразен с коронавирус.