Великден символизира възкръсването на природата за нов живот
Великден символизира възкръсването на природата за нов живот
93307
Великден символизира възкръсването на природата за нов живот
  • Великден символизира възкръсването на природата за нов живот
Честито Възкресение Христово! Днес православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника.

В полунощ Негово Светейшество патриарх Неофит възвести Възкресение Христово пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Патриархът излезе пред храма, за да поздрави събралите се миряни с "Христос Воскресе", а вярващите му отговориха „Воистина воскресе!”. С тези думи патриархът даде началото на Пасхалната радост за всички православни християни у нас.

Благодатният огън слезе в Йерусалим

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред т.нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Велика събота: чудото на Великден идва с Благодатния огън

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста.

През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и така да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Според народната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

Яйцето на Великден е символ на началото на нещо ново и хубаво

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

В празничната неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя" в столицата ще се отслужи Второ Възкресение, по време, на което Евангелието ще се чете на различни езици. Предвижда се Богослужението да започне в 11.00 ч.

Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Честито Възкресение Христово!