Вече се работи по проекта на стратегия за българите в чужбина
Вече се работи по проекта на стратегия за българите в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Вече се работи по проекта на стратегия за българите в чужбина
54531
Вече се работи по проекта на стратегия за българите в чужбина
  • Вече се работи по проекта на стратегия за българите в чужбина

Страната ни има нужда от усъвършенстване на координационната и комуникационната си мрежа с българите зад граница, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференция по темата. Според държавния глава президентството като институция трябвало да бъде гарант за диалога и приоритизирането на българите в чужбина. За целта обаче били необходими, от една страна единна, ясна и пълноценна политика за тези българи, а от друга - комуникация с тях.

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че вече се работи по проекта за Националната стратегия за българите зад граница. Той допълни, че стратегията ще бъде обсъдена на форум в Брюксел през ноември, когато ще бъдат представени българските общности от цял свят: „Искаме да обединим усилията на държавните институции с представителите на неправителствения сектор в работата си с нашите сънародници зад граница. Важно е да познаваме българските общности в чужбина. Искаме да показваме техния успех, но и трябва да бъдем наясно с техните проблеми. Не по-малко важно е да знаем и с какво българите в чужбина могат да помогнат на страната си".

Има огромен капитал от българи в чужбина, които искат да работят и да допринесат за страната си, каза вицепрезидентът Маргарита Попова след заседание на Съвета за култура, духовно развитие и национална идентичност. По думите на Попова българите зад граница желаят да участват във формирането и реализирането на национални политики и затова потенциалът на тези хора трябва да бъде използван.

Всички институции в страната да работят заедно по темата и да бъдат подкрепяни от органите на местната власт, неправителствените организации и медиите. Това според председателя на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов е един от най-важните принципи, които държавата трябва да следва в политиките си към българите зад граница: „За да може да се създаде информационно общество, което да е от помощ на нашите общности зад граница, за да могат и проблемите на българите в чужбина, и задачите, които държавната политика си поставя за решаване, да бъдат обсъждани, да бъдат изведени в публичното пространство, за да имаме информираност".

Освен да чуем българите в чужбина обаче, ние трябва да можем и да ги разберем, подчерта вицепрезидентът Маргарита Попова: ‘Отношението на държавата не е такова, че да иска българите, които са установили живота си извън България, непременно да се върнат, за да може да имаме успешна стратегия, успешна българска стратегия за нашите сънародници. Това е европейско и модерно виждане, което съответства на политиките, които имат държавите в старите демокрации".

За да имаме успешни национални политики, ние трябва да дадем възможност на българите зад граница да участват в тях, обобщи Попова и допълни, че участието е основният белег за качеството на демокрацията.