"Разбрахме се новата програма за бюджета да започне с вече приетите от комисия данъчни закони утре в зала, след което в следващата седмица да се приеме големия бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, за да можем преди Коледа да приемем и големия бюджет, така че държавата да започне спокойно с бюджет", това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти. 

"Бюджетната процедура ще върви, тъй като е изключително важно е да се приеме бюджета на държавата и няма как да стане заложник на който и да е шеф, на която и да е болница. По този повод, между другото, също и аз лично имам коментар. Вие знаете, вие ме бяхте попитали доколкото си спомням, какво ще стане, ако не се приеме бюджета тази година. И аз ви казах, че това автоматично означава, че политиката, която аз водя, не се приема. От партиите, които подкрепят правителството и ще си подаваме оставката", допълни Василев.

По думите му правилният начин за всеки един министър е да има абсолютно самостоятелност в политиката. 

Поради липса на кворум: Бюджетната комисия отмени заседанието за промените в данъчните закони

"Но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите, че трябва да бъде подкрепено и премиера, че това трябва да бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата", каза Василев. 

На въпрос дали иска оставката на здравния министър той отговори, че това не е негова работа.

Василев уточни, че е обадил на Бойко Борисов, за да му каже, че няма как бюджета на държавата да стане заложник на независимо кой шеф на болница.

"И, че моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното нещо за този министър е да си подържи. Това е подаде ставката. Пак казах, не е моя работа да му е искам", каза той. 

По повод протеста на културните дейци Василев заяви, че той е увеличен значително спрямо миналата година с над 50 милиона за сценичните изкуства и с 28 милиона и половина за музеи, читалища и библиотеки.

"Така че не виждам за какво протестират. Някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация. Това очевидно няма да се случи", каза финансовият министър.