Наказания четири години лишаване от свобода за Веселин Марешки и три години и шест месеца за Красимира Колева постанови днес Апелативният съд във Варна.

Двамата са подсъдими за изнудване.

Веселин Марешки се кандидатира за президент

Те бяха признати за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен М. да поеме имуществено задължение – всеки месец да плаща сумата от 10 хиляди лева, го заплашили с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската му дейност, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдът определи първоначален общ режим на изтърпяване. Освен това наложи глоба от 8 хиляди лева за Веселин Марешки и 6 хиляди лева за Красимира Колева. Двамата трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец сумата от 30 хиляди лева - обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав.

Съдът отмени ефективната присъда на Марешки

Делото се разглежда за втори път от Варненския апелативен съд. На 14 септември 2020 година друг съдебен състав призна двамата за виновни и осъди подсъдимия на четири години лишаване от свобода, а подсъдимата - на три години и шест месеца. Върховният касационен съд (ВКС) отмени тази присъда и върна делото за ново разглеждане. 

Присъдата на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС.