/ ВОЛЯ
Делото срещу Веселин Марешки се връща в Апелативния съд във Варна. Окончателното решение на ВКС е от днес.

Магистратите се произнесоха по жалбата на лидера на "Воля", който бе осъден на 4 години затвор за изнудване. Според обвинението Марешки през 2014 г. опитал да принуди бизнесмена Асен Миланов да плаща наем от 10 000 лева за пицария във Варна. Първоначално Окръжният съд във Варна оправда Марешки и съподсъдимата с него Красимира Колева. После апелативните съдии ги признаха за виновни.

Прокуратурата поиска ВКС да потвърди присъдата на Веселин Марешки

В мотивите, с които върховните магистрати връщат делото във Варна, пише, че има съществени процесуални нарушения и разминавания. Съдиите са на мнение, че обвинението на
Марешки и Колева е, че са изнудвали Миланов, като лично са го заплашвали и са искали за себе си да им дава по 10 000 лева. Апелативният съд обаче ги е признал за виновни в съизвършителство и така общата им цел била бизнесменът да плаща само на Марешки. Върховните магистрати казват също, че Колева първо е оправдана, че е поискала парите за себе си, след което - осъдена по обвинение, което не й било повдигнато.

Други нарушения, които от ВКС отбелязват, са неясноти в присъдата на по-долната инстанция. Според магистратите част от нея била преписана буквално от обвинителния акт.

Върховните съдии дори изразяват съмнения в безпристрастността на Апелативния съд във Варна.
БТА