/ iStock/Getty Images
Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура /ВКП/ заради по-високите субсидии за партиите през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Партиите не трябва да връщат надвзетите субсидии, смята Борислав Цеков

Проверка на ВАП за това дали има нарушения е показала, че на петте политически партии и коалиции / ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на закона. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в НС, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

Цацаров разпореди проверка заради твърдения за нарушения със субсидиите за партиите

Министърът на финансите Владислав Горанов е бил сезиран вчера за данните от проверката, а ВАП е определила 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия, както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.- 2018 г.

Сметната палата е била сезирана да предприеме действия, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии.

От институцията съобщиха, че е започнал одит на отчета за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2018 година.

При този одит ще бъде проверен и редът за начисляване и изплащане на субсидиите на политическите партии. Ще бъдат взети предвид констатациите на Върховната административна прокуратура, посочват от Сметната палата.

Сметната палата проверява реда за начисляване и изплащане на партийните субсидии

След приключване на одита, Народното събрание, прокуратурата и обществеността ще бъдат уведомени за резултатите от него и той ще бъде публикуван на интернет страницата на Сметната палата.

Върховна касационна прокуратура също е сезирана заради събрани данни при проверката за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.
БТА