/ iStock/Getty Images
Вандали оскверниха барелефа върху костницата на съветските воини, разположен в софийския квартал "Лозенец". Това бе съобщено от руската агенция ТАСС, която информира, че вандалите са повредили скулптурните изображения на съветските воини и елементи от държавните символи на СССР върху мраморните знамена на барелефа.

"Кога точно оскверняването на паметника е извършено, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските воини върху барелефа са повредени. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа", заяви за ТАСС членът на координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Вандали оскверниха образа на майстор Колю Фичето

Руското посолство изрази възмущение „във връзка с кощунствен акт на вандализъм върху братската могила на съветските воини в София“.

„Гаврата с паметта на войниците, дали живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в 75-ата годишнина от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в нормален вид и предотвратяването на подобни прояви в бъдеще. Надяваме се и отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и да понесат заслуженото наказание", заявиха за ТАСС от руската дипломатическа мисия.

Вандали поругаха български военен паметник в Сърбия

В братската могила, намираща се в софийския квартал "Лозенец", са погребани 154 войници и офицери от Съветската армия, загинали от раните си в болници в столицата на България по време на Великата Отечествена война.
БГНЕС