Президентът Румен Радев проведе срещи и разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател. 

Първи на "Дондуков" 2 пристигна служебният премиер Димитър Главчев за среща с президента.

главчев
БТА


По-късно Главчев коментира как е протекъл разговорът с държавния глава.

"Не сме коментирали подробности, тече си нормалната процедура, общи работи сме коментирали", каза премиерът.

"Ако се спре на такъв вариант аз да бъда кандидат за следващ служебен премиер, имам такава готовност, няма никакви пречки за това. Не сме коментирали темата за Калин Стоянов, не ми е връчен мандатът", каза Главчев.

Следващ при президента отиде управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев.

Радев заяви, че с президента са провели сериозна дискусия.

"Моята позиция е непроменена, а тя е, че БНБ, още повече нейният управител, не бива да бъде въвличан в политическия процес", каза Радев.

Подуправителят на БНБ Радослав Миленков заяви след срещата с президента, че за него е изключено въобще да се коментира заемането на поста служебен премиер. "До директен въпрос дали да стана служебен премиер дори не се е стигнало заради ограниченията, които има. В момента ръководя и управление "Емисионно", като допълнение към управление "Банков надзор". Аз няма как да стана служебен премиер. Като ми изтече мандатът, ще мислим", каза той.

Заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров пристигна на "Дондуков" 2 за среща с президента Румен Радев.

Тошко Тодоров
Георги Димитров


"Аз съм експерт в сферата на контрола и на този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Последователен съм", коментира пред журналисти Тодоров след срещата му с президента Румен Радев.

По-късно от президентството съобщиха, че Радев е провел телефонни разговори с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян и подуправителя на Българската народна банка Петър Чобанов. 

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател

Припомняме, че в понеделник Радев заяви, че няма да подпише указа за служебно правителство, предложено от номинирания за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева, заради присъствието на Калин Стоянов, и предсрочните парламентарни избори се отлагат за след 20 октомври.

Президентът призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да може да изпълни задълженията си по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня