Румен Радев
Румен Радев / БТА
След като държавният глава Румен Радев отказа да подпише указа за кабинета "Кожарева" заради присъствието на Калин Стоянов в списъка с министрите, не закъсняха и реакциите както от политици, така и от номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева, така и от самия Калин Стоянов, който се оказа ябълката на раздора.

Горица Грънчарова-Кожарева обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор за оказван върху нея политически натиск да не номинира Стоянов за поста вътрешен министър. Тя заяви, че решението ѝ да го предложи е базирано на експертни становища и разговори както с областните директори на МВР в страната, така и с шефа на "Гранична полиция", Главна дирекция "Пожарна безопасност" и професионалното ръководство на МВР.

Министър Калин Стоянов от своя страна заяви, че няма да отстъпи точно в този момент, в който се прави опит да се овладее системата на МВР. Той обвини ПП-ДБ, че чрез президента са направили опит да се направи всичко възможно той да не заема този пост в следващия служебен кабинет.

Реакцията на ПП-ДБ

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава. Радев действа правилно, не избяга от отговорност и използва правомощията си по Конституция. За назначението на министър-председател е необходимо поне двама души да се съгласят, което на практика въведе реално разделение на властите по новата Конституция"., написа съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП-ДБ) Кирил Петков в профила си във Facebook след новината, че президентът Румен Радев отказа да подпише указа за новото служебно правителство заради предложението Калин Стоянов отново да заеме поста на вътрешен министър.



"Няколко души още си живеят в миналото на силовото управление на държава, бизнеси и човешки съдби". Това написа бившият премиер и настоящ депутат от ПП Николай Денков в профила си във Facebook.

"Всички освен тях разбраха, че времето им изтича. Време е за положителна промяна в българската политика. Деляне, Калине и съдружници – нямате място в това бъдеще. Време е да си вървите", пише още Денков.



Критики от ИТН за промените в Конституцията

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов пък разкритикува направените в миналото Народно събрание промени в Конституцията, с които на практика са довели нещата до конституционна криза.

"До промените в Конституцията имало ли е някога проблем със съставянето на „служебните кабинети“? Не, никога не е имало. Защото Конституцията, преди тези глупави промени, беше перфектна по този казус", изтъкна Трифонов в публикация във Facebook.



БСП

"БСП бяхме категорично против промените в Конституцията. Най-много вина имат партиите, които са гласували за тези промени - сега много гласовито ad hoc искат да ограничат последствията от тези неграмотно и некадърно направени промени в Конституцията. Това е пореден епизод на разпада на държавността", обяви изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров на брифинг.

"Подкрепяме позицията на Радев, която е принципна и последователна. Тук не става въпрос за липса на личностни и професионални качества, а обществена реакция, видима още на консултациите при президента. Не може един възлов министър да е препъникамък за функционирането на цялата държава", заяви той.

ДПС (без Пеевски и група)

Категоричната позиция на автентичното ДПС с лидер д-р Ахмед Доган е, че състава на служебното правителство трябва да е без зависимости от Пеевски. Това гласи позицията на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган.

"Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация", гласи позицията на ДПС

Упреци и от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов

По думите за сегашната ситуация са виновни ПП-ДБ, които са направили конституционните промени. 

"За поред път те дават шанс за оцеляването на Делян Пеевски. Най-малкото, което ПП-ДБ, което трябва да направят е да проявят смирение", каза той. 

Според него ПП-ДБ не е решението. 

Костадинов заяви, че трябва да се помисли за обновяване на структурите на властта. "В никакъв случай не трябва да има хора на ПП-ДБ", каза лидерът на "Възраждане". 

Той е категоричен в този случай честите избори са най-доброто за българските граждани. "Следващите избори дават шанс на българския народ", категоричен е Костадин Костадинов. 

Лидерът на "Възраждане" заяви още, че всеки служител на МВР, който излезе да подкрепи Калин Стоянов, ще покаже, че е част от схемата. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня