В Източните Родопи се родиха първите диви кончета - тарпани
В Източните Родопи се родиха първите диви кончета - тарпани / снимки: Ивайло Димчев, Новото тракийско злато

С нови кончета - мъжко и женско, се увеличи стадото на тарпаните - дивите коне, които преди половин година бяха докарани от Холандия в Източните Родопи. Връщането им в този район на България стана възможно в рамките на проекта "Новото тракийски злато".

"Малките тарпанчета се чувстват добре, спят на слънчевите склонове на възвишенията при Сбор, играят си и растат", разказва Христо Христов, координатор по дива природа в проекта. По думите му малките все още не могат да пасат, по-скоро си играят с тревата - сучат и са винаги близо до майките си

Чакат се още две диви кончета

До средата на май се очакват още две кончета, което според екипа е знак за успеха за реинтродукцията на тарпаните. "Честно казано не очаквах такава голяма раждаемост, защото все пак става въпрос за транспорт от Холандия. Конете са чувствителни животни и тези раждания ме обнадеждават, че животните са минали добре адаптационния период и тук нищо не им липсва", коментира още пред Дарик Христо Христов.

Преди хилядолетия тарпаните и други диви коне са живели в Европа, включително и в България, но са изчезнали с изключение на няколко хибрида, запазили се в Полша. Постепенно потомство на тяхна възстановка се увеличава. 12 от тези нови тарпани бяха докарани от Холандия в началото на септември 2011 година в района на изоставеното крумовградско село Сбор.

Стадото се състои от две групи коне, които живеят самостоятелно. След пристигането си Холандия тарпаните бяха поставени в заграждение, за да могат да се адаптират към местните условия. Засега оградената площ е от около 26 хектара. В края на април площта ще бъде увеличена с още 10 хектара. "Ще разширим електропастира, за да не излизат докато завърши напълно адаптацията им", обясни координаторът по дива природа в проекта.

Догодина планират пускане на тарпаните на свобода

Окончателното освобождаване на тарпаните в природата ще е вероятно през следващата година. Иначе макар и диви те са любопитни животни и допускат присъствието на хора на известно разстояние. "Може да ги наближиш на 10-12 метра - събират се накуп и гледат. Ако има опасност, предполагам че ще тръгнат да бягат, но засега не са подлагани на опасност", обясни Христо Христов.

На 27, 28 и 29 април се организират първите по рода си "Тарпански дни". Освен от "Новото тракийско злато" празникът се подготвя съвместно с община Крумовград и Българското дружество за защита на птиците.

Запитан дали присъствието на хора няма да стресира дивите коне по време на "Тарпанските дни" Христо разкри, че ще има двама-трима студенти, които ще следят специално за спокойствието на животните. "Празникът се организира на поляните над огражденията отгоре, така че конете да бъдат гледани от разстояние", поясни Христов. Той напомни, че животните все пак идват от природни територии в Холандия, която е по-гъсто населена. Те са свикнали да виждат наблизо големи количества хора и коли там, тук просто е по-диво, поясни експертът.

Кръщават двете кончета по време на "Тарпанските дни"

Първите тарпанчета все още няма имена. Екипът планира те бъдат кръстени на официална церемония през първия от трите "Тарпански дни". Чужди дипломати у нас вече са изразили желание да бъдат сред кръстниците на кончетата.

"Някои кръстници вече са заявили интерес", каза Христо Христов. Имало интерес от американското и холандското посолство, но все още церемонията не била уточнена. А за процедурата той обясни, че кръстниците ще имат свободата да изберат имена на тарпанчетата, но експертите ще им предложат буквите, с които да започват двете имена. В документацията било важно да присъства буквата на името на майката или бащата, заради обозначаването на родовата линия.

Местни породи и биопродукти на празника в края на април

В рамките на предстоящите в края на април Дни на тарпана местни хора, туристи и всички, които се интересуват от дива природа, ще имат възможност да видят отблизо дивите коне. Експерти от българо-холандския проект и млади екодоброволци ще разказват за тяхното обратно връщане в българската природа и очакванията по проекта.

В рамките на "Тарпанските дни" гости и туристи ще могат да видят изложба на животни от редки местни породи - Родопско късорого говедо, Сиво българско говедо, Каракачански овце и Каракачански кучета. Тези, които желаят, могат да се включат в ремонтиране и разширяване на заграждението, зад което конете живеят все още. Предвиден е конкурс за детска рисунка, работилница за сувенири от природни материали, засаждане на дръвчета, направа и поставяне на къщички за птици. На сцена на открито ще бъдат показани части от спектакъла "Зеленодиво" на театъра на Софийския университет "Алма Алтер" по романа "Тарпани".