В цяла България се проведоха шествия в подкрепа на медиците
В цяла България се проведоха шествия в подкрепа на медиците / netinfo

В цяла България се проведоха шествия и митинги в подкрепа на медицинските сестри.

Четири декларации с искане за освобождаване на българските медицински сестри в Либия бяха прочетени на протестния митинг шествие в Плевен. Няколко хиляди души се включиха в инициативата, организирана от КНСБ, община Плевен, младежкия парламент и клуб “Съхрани българското” в града.

За да изразят своята солидарност към осъдените медици и личния си протест срещу убийството на колегата си в София, плевенските таксиметрови шофьори огласиха с клаксоните си за една минута целия град.

Хиляди старозагорци се включиха в протестен митинг, на който беше поискана свобода за осъдените на смърт в Либия български медицински сестри и палестинския лекар.

Митинг в подкрепа на българските медицински сестри в Либия имаше и в Русе. С изпълнение на общинския духов оркестър пред общината бе поставено началото на шествието по повод осмата годишнината от задържането на петте български медицински сестри в Либия.

С шествие на повече от 20 товарни автомобила по булевард “Пещерско шосе” в Пловдив започнаха протестните действия в защита на българските медицински сестри в Либия. В Добрич и Враца също имаше протестно шествие.

Заради затрудненото движение в София едва около сто души се събраха на мирния студентски протест пред либийското посолство. Според предварителния план протестът под надслов „Те са невинни” трябваше да бъде подкрепен освен от студентския съвет на Софийския университет и от националното сдружение на таксиметровите водачи в България.