Кирил Петков
Кирил Петков / БТА
11 от 33 опасни язовира не са възложени за обследване, заяви Кирил Петков
33 язовира, които са в най-тежко състояние, с най-голям потенциален лош ефект върху съседните селища са установени от работна група на Министерството на икономиката е установила.

„От тези 33 нито един не попада в топ десет завършени язовири, в осемнадесетте - почти завършени, а 11 от тези 33 опасни опасни язовира даже не са възложени за обследване“. Това каза по време на парламентарния контрол служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Министърът напомни, че 582 млн. лева са преведени към фирма "Монтажи", която трябва да ремонтира язовирите. И изтъкна, че досега има само десет завършени съоръжения, от които половината са пълни и те са предоставени на предприятието, което трябва да ги обслужва.

„18 язовира са с приключили ремонти, но в процес на завършване на документацията, 104 са с някаква ремонтна дейност, 83 са в процес на обследване, 52 са с прекратени договори и веднага държава губи 3,3 млн. лева. Защо са прекратени не е ясно“, каза министърът.

Преглеждайки договорите на "Монтажи", се установява концентрация на 6 - 7 фирми, в които е нямало обществена поръчка или търг, просто са избрани по някаква формула и са дадени на тези компании, коментира министърът. Той напомни, че цените, по които ДКК е платила на "Монтажи", са два пъти по пазарните цени на бетона и пет пъти пазарните цени на транспорта.

„Около 200 млн. лева пари на данъкоплатците са изхвърлени, реално на тези цени ние сме надплатили с 200 млн. лева за тези дейности“, обобщи министърът.

Агенцията за обществени поръчки е информирала ДКК и "Монтажи", че са нарушили Закона за обществените поръчки и, че трябва да прекратят тази практика. Но договорите с фирмите са подписани и парите са договорени. „В момента имаме само 140 млн. лева останали, всичките са договорени, ако тръгнем да ги прекъсваме, те ще съдят държавата“, каза министърът.

Той заяви, че по този начин са били източвани държавни средства през този вид възлагане - без обществени поръчки и търг "под шапката на едно дружество, което реално е само един холдинг, което няма реална дейност освен да прикрива този тип липса на обществени поръчки". Министърът съобщи, че от днес е назначен нов член на борда на директорите на ДКК.

„Надяваме се другата седмица да го видим като нов изпълнителен директор. Ако това стане факт, ще имаме независим човек, който ще обследва всички действия на "Монтажи", защото дружеството е било голямата схема, където не само язовирите, а и правителственият комплекс се случва също с едно голямо предплащане“, каза Петков.
БТА