Темата за Република Северна Македония ще мине през Народното събрание
Тази вечер управляващите се събраха на извънреден коалиционен съвет в Министерския съвет (МС), а темата бе Република Северна Македония (РСМ). След съвета партньорите бяха единни, че са имали обстоен и конструктивен диалог.  

"Това, което трябва да отбележим по отношение на Република Северна Македония, е, че темата е изключително важна. Коалицията имаше много конструктивен диалог, обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие по темата, поради което се препотвърди обещанието, което сме дали, а именно, че тази тема задължително ще мине през обсъждане в Народно събрание. Дотогава ще оставим работата на дипломатите ни от Външно министерство. Те активно работят и се опитват да защитят българския интерес", заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова пред медиите след края на съвета. 

Официален разговор между премиера Кирил Петков и прзидента Румен Радев за РС Македония не е провеждан все още поради натоварената програма и многото пътувания на министър-председателя, заяви Бирославова и уточни, че двамата все пак са в диалог и за тази тема ще бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка една стъпка. 

"Това няма да са правителството и кабинетът, които ще предадат българския национален интерес", посочи още Лена Бориславова. 



По-рано и на влизане в Министерски съвет преди коалиционния съвет част от представителите на управляващите направиха коментари пред медиите. 

"Няма да мръднем от позицията си за Северна Македония", беше категоричен Станислав Балабанов от ИТН и допълни, че РСМ трябва да изпълнява договора и "да напишат с големи букви, че българите са народ с равни права, не малцинство."

Според депутата няма нужда от свикване на нов КСНС по тази тема. "Какво да се обсъжда на този съвет?! Има ясна позиция от страна на всички политически партии. Е, да, с изключение на един външнополитически екип и на един министър-председател, който в последните 2 месеца водеше друг тип политика в тази насока. Може би заради това е този коалиционен съвет тази вечер и призивът за КСНС", каза Балабанов.

„Очаквам да си изясним един път завинаги партньори ли сме в тази коалиция, или държавата се управлява еднолично. Това е поредният ден, в който останахме излъгани", посочи още той и допълни: "Обратното броене на търпението е стартирало. Важното е да се спазва коалиционното споразумение, което е останало напоследък на заден план. Да седнем един път завинаги и да решаваме проблемите. В противен случай тази демонстрация нарочно да се управлява няма да доведе до нищо добро. Избори са вредни в този момент, не е държавническо да се ходи в такава ситуация, в която сме. Просто да седнем и да гледаме в една посока, ние винаги сме призовавали за това".



 „За съжаление в настоящия момент няма условия да се вдигне ветото. България има национален интерес да бъде заобиколена от съюзници, но и нашите партньори от РСМ не помагат", каза на влизане в МС генерал Атанас Атанасов.

Той заяви още, че се опасява, че заради РСМ и Украйна няма да влезе в ЕС. 

По думите му освен темата РСМ, е нужно да се обсъди и актуализацията на бюджета.