/ БГНЕС
Управляващи и опозиция в парламента влязоха за пореден път в словесен сблъсък. Този път ябълката на раздора станаха обществените поръчки и пътищата, като близо час БСП и ГЕРБ си разменяха взаимни обвинения кой колко и какви магистрали е построил.

Страстите се нажежиха заради предложението на БСП юридическото лице-изпълнител да изпълнява най-малко 90 на сто от предмета на поръчката със собствени машини, съоръжения и човешки ресурс, без да ползва подизпълнители или капацитета на трети лица. 

"Огромна част от инвестециионната програма на държавата, говоря за милиарди, се възлагат по този начин. Най-драматичният пример е "Автомагистрали". Виждате, че вече близо 4 млрд. са възложени на това дружество при пълното съзнание, че то няма нито нужния управленски, технически капацитет да изпълнява тези дейности. Успешно след това без никакъв контрол от обществото той се възлага на частни компании. Искаме да ограничим тази възможност", обясни Жельо Бойчев.

Според червените строителството на автомагистрали е сред най-силните примери за корупционни практики.

Според соцдепутата Явор Божанков от ГЕРБ действат като комунисти, но за разлика от комунистите не строят качествено. "Вие сте като комунисти, но от AliExpress", заключи той.

"Тодор Живков си е направил магистрала до Ботевград. Като дете пътувах 7-8 часа до Бургас", даде примери пък Александър Ненков от ГЕРБ.

"Много ви е яд, че за 10 г. България се превръща в една сравнително добре развита държава. До Бургас стигате за 3 часа, до Истанбул стигате за 5 часа. И това не сте го направили вие", продължи той.

"Виждаме прогресивно строителство на голяма част от републиканската пътна мрежа, за последните 6 години има над 205 км магистрала", включи се и колегата му Александър Иванов.