Управителката отрече, обяви ужаса за "мило и дружелюбно отношение"
Управителката на дома за възрастни хора в Пловдив Марина Тянева заяви, че в болничното заведение няма случаи на насилие.

"Служителите се държат мило, дружелюбно, с лично отношение към всеки пациент", твърди тя.

Не това обаче показва бруталното видео от скрита камера, поставена от внучката на един от възрастните в дома, което NOVA пусна в "Здравей, България". Работещи в дома крият лицата си от страх да не бъдат уволнени, но обясняват колко ужасно е отношението, как заключват болните, оставят ги на минусови температури, за да "замръзнат", държат ги гладни.


На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с деменция, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни в Пловдив (ВИДЕО)

За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци. Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани - по преценка на болногледача, разказват действащи служители.

Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел. „Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана”, коментира Ангелова.

След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Освен че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня - за наказание. Управителката на центъра отново отрича.

Моята баба я заключват, въпреки че е неходеща. Аз това не го разбирам”, разказва Калинка Ненова.

Ковачева сезира Гешев за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

В стаята на една от жените с деменция дори бил спиран токътЗа наказание болни се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спят на минусови температури.

Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно състояние. „Никой не може да ми отговори откога е в това състояние. Аз го открих със счупен крак. При положение че от три дни не съм ходила при него, той може и от три дни да е така”, разказва тя.

Наскоро в дома починал мъж, защото сестрата преценила, че не се чувства добре от смяната на времето.

Кой позволява всички тези нередности да се случват очакваме да ни отговорят институциите. От Община Пловдив и от социалното министерство, под чиято шапка е центърът, започнаха проверки.