„Недоволството на здравните специалисти и пациентите е защото в продължение на години проблеми, които трябваше да се решават по време на управлението на определен кабинет и екип в Министерство на здравеопазването, бяха замитани под масата“.

Това заяви в интервю за NOVA управителят на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев.

Обучения в Спешната помощ - 7000 медици ще опресняват знанията си (СНИМКИ)

„Проблемите бяха прехвърлени на следващия екип. Идва момент, в който това напрежение нараства. То се изразява главно в това, че тези, които предоставят услугите, не са доволни от това, с което се заплаща. Потребителят на услугата има проблеми с качеството на това, което получава“, смята д-р Дечев.

Ананиев за смъртта на детето: Много съм притеснен от противопоставянето между лекари и пациенти

Според него обаче създадената практика „да се гледа колко струва един пациент“ не променя начина на лечение. „Призивите да се обичаме са популистки послания, които до нищо няма да доведат“, категоричен е той.

Ще плащаме ли и за децата при личния лекар? (ВИДЕО)

„Част от дейностите, които в момента са в така наречения пазарен модел, който при нас е в най-дясната си част, защото се гледа само приходът по определена дейност. Действително се показа, че някои от участниците в този крайно десен модел нямат място в него. Примерно - в този модел не успяха да се впишат общинските болници. Категорично нямат място дейностите, свързани с майчино и детско здравеопазване и продължаващото забавяне на промяната на този модел води след себе си все повече негативи“, коментира още управителят на здравната каса.

След смъртта на 3-годишното дете: Анестезиолози напускат педиатрията, проблемите се задълбочават

„Експертният потенциал на хората, които контролират дейността на Касата, не е достатъчен, за да могат да влязат в детайли и да преценят дали на пациент трябва да се сложат  един, два или три стента. За това хората от Касата проверяват дали документацията отговаря на определени условия и записът се предоставят на експерти, които имат потенциал да преценят. На практика така се постъпи при случая в Пазарджик. Нашето мнение е, че има голяма доза истина в това, което беше изнесено”, заяви директорът на НЗОК по повод разследването на NOVA, което показа, че директорът на болницата в Пазарджик и шефовете на двете ТЕЛК комисии имат пожизнени решения за нетрудоспособност.


 
NOVA