Уникална операция бе извършена на 5-годишно момиче в „Пирогов
Уникална операция бе извършена на 5-годишно момиче в „Пирогов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Рядка за мащабите на страната ни операция бе извършена успешно в Клиниката по детска травматология на „Пирогов". Екипът на клиниката оперирал 5-годишно момиче с артрогрипоза, благодарение на което в момента на детето му е изправено едното краче.

„Сега оперирахме едното краче, изправихме ходилото, освободихме глезена, задноходилните и средноходилните стави, срязахме кривите кости и ги фиксирахме с метални импланти и направихме сухожилно удължаване и преместване", обясни специалист.

Имплантите се заплащат от Център фонд за лечение на деца към Здравното министерство. От „Пирогов" допълват, че момиченцето е било оперирано неколкократно в други болници, но резултатът е бил незадоволителен. Сега детето ще носи гипс 5 седмици. Предстои да бъдат извършени още операции и на останалите крайници, за да може то да се интегрира и да води пълноценен живот.

Артрогрипозата е рядко вродено заболяване. То засяга едно на 5000 новородени, посочват още от болницата. Децата са с контрактури и мускулна слабост, като не могат да движат ставите на своите крайници.