Учредяват стипендии за лекари в памет на Теодора Захариева
Учредяват стипендии за лекари в памет на Теодора Захариева / www.sxc.hu
Учредяват стипендии за лекари в памет на Теодора Захариева
51815
Учредяват стипендии за лекари в памет на Теодора Захариева
  • Учредяват стипендии за лекари в памет на Теодора Захариева

Центърът за защита правата в здравеопазването учреди годишни стипендии за лекари-специализанти на името на Теодора Захариева - първата онкоболна пациентка, която осъди държавата заради липсата на лекарства за лечение на рак. Като резултат здравното министерство й изплати 100 хиляди лева. Захариева почина в началото на годината.

Стойчо Кацаров, от Центъра за защита правата в здравеопазването, съобщи, че след конкурс ще бъдат избрани 12 специализанти, които ще получават по 300 лева месечно, в рамките на 1 година.

Теодора Захариева доказа, че пациентите могат да отстояват правата си и учредяването на стипендиите се прави в нейна памет, посочи Стойчо Кацаров. Той обясни, че всички желаещи да участват в конкурса трябва да подготвят документи, с които да докажат, че са специализанти по медицина, на възраст до 40 години, както и да напишат есе по предварително зададена тема.

„Темата на есето, която избрахме, защото намираме за актуална в днешния ден, е: „Защо си заслужава да остана да работя в България". До 18 май участниците ще трябва да представят попълнена информационна карта с минимални изисквания - да имат успех над 4,50 семестриално завършена програма и над 4,50 от държавните изпити. Да са написали това есе. Комисия, която предстои да бъде избрана, ще разгледа всички документи, ще избере 30 от кандидатите, с които ще проведе интервю и от тях ще бъдат избрани 12, които ще получават в рамките на една година всеки месец по 300 лева стипендия на името на Теодора Захариева", уточни Кацаров.

Според д-р Спартак Вълев, специализант по медицинска онкология, в момента не съществуват обективни причини, които да накарат младите лекари да специализират и да останат на работа в България.

„Условията на специализация са много лоши в България. Голяма част от хората, които учиха с мен, в момента са в чужбина. Мисля, че това, което се забравя в България от хората, които са натоварени с отговорност да регулират законите и изпълнението им, е, че като държава членка на ЕС, когато ние излезем на пазара на труда като лекари, за нас се конкурират всички болници в ЕС. Българските болници са много лош конкурент. Те просто не предлагат елементарни условия за работа е реализация", обясни д-р Вълев.

Победителите в конкурса за стипендии ще бъдат обявени на 10-ти юни тази година. Желаещите могат да кандидатстват чрез Центъра за защита правата в здравеопазването. Информация ще предоставят и медицинските университети в страната.