Нинова: Представата ми за морал в политиката означава първият да поеме отговорност
Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Тя ще бъде гласувана на извънреден конгрес на партията на 16 юни. Дотогава Нинова остава председател на БСП в оставка. Тя също ще участва в надпреварата за нов председател. Междувременно последва втора оставка - тази на шефа на предизборния щаб на БСП за евроизборите Георги Свиленски.

Корнелия Нинова подаде оставка
 
И шефът на предизборния щаб на БСП за евроизборите хвърли оставка

Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност, затова днес подадох своята оставка“, каза лидерът на БСП пред журналисти.

„Започнаха всякакви интерпретации, така че бих искала да чуете нещата от първо лице, от мое име. Преди всичко още веднъж да благодаря на всички гласували за БСП, на всички членове и симпатизанти и всички, работили в кампанията. Да им дам кураж, защото въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете на тези избори с около 30 000. Единствената партия, която увеличава броя на депутатите си и в Европа, в това състезание, където участват 28 социалистически и социалдемократически партии ние сме на 5-о място. Имайте самочувствие и сили да продължим напред“, каза Нинова.
 
„Въпреки това ние загубихме изборите. Смятам, че отговорността трябва да е на всички", каза Нинова.
 
 

Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към...

Публикувахте от Корнелия Нинова в Вторник, 28 май 2019 г.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ води с близо 7% пред БСП
 
Тя посочи, че още преди приемане на дневния ред на Пленума е подала оставка и е настояла за свикване на конгрес на 16 юни. „Конгресът е органът, който трябва да констатира моята оставка и да я приеме. След 15 юни да се приемат правилата за избор на председател, пряко от цялата партия и когато тези правила бъдат приети, да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. Когато това се случи, възнамерявам, заедно с другите кандидати, да се явя, скъпи членове и симпатизанти, пред вас, за вашето доверие отново“, подчерта още Нинова.
 
Гласува се и се прие от Националния съвет сега да не се избира заместник, който да ръководи БСП, каза още тя и уточни, че до 15 юни по уставните правила изпълнява длъжността председател на партията.
 
„До 15 юни аз изпълнявам длъжността. Когато конгресът констатира оставката ми и тя стане факт, тогава трябва да предложа някой от заместниците си, който да поеме функциите на председател до избора на нов такъв“, каза Нинова.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Нинова обяви процедура за избор на нов председател на БСП (ВИДЕО)
 
Тя уточни, че правилата за пряк избор се приемат от Националния съвет на партията.
 
"Имаме комисия, която трябва да ги подготви и тя е готова. Може би вече половин година са готови тези правила. След като се констатира моята оставка Националният съвет буквално няколко дни преди това може да стартира процедура за избор на нов председател", каза Нинова.
 
На въпрос кого ще предложи за своя заместник, Нинова уточни, че ще стане ясно след 15 юни.
 
"Заместникът, който аз ще предложа, трябва да бъде гласуван от Националния съвет. Това ще се случи след провеждането на конгреса, който трябва да приеме оставката ми", допълни тя.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство, коментира Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато не са ясни още резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури, посочи той. Начинът, по който се замита политическата отговорност, оставката, с едно намерение за пряк избор на председател, е просто скандално, освен това е противоуставно, коментира Мерджанов.
 
Той определи резултатите от тези избори като загуба за БСП. „И най-трагичното е, че ние зададохме толкова много очаквания към българските избиратели, напускайки парламента, създавайки впечатление, че едва ли не на следващия ден ще бъдат и предсрочните парламентарни избори - изобщо объркахме много и в крайна сметка бяхме наказани заради това“, каза Мерджанов.

Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори, коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха, не може структурите да носят отговорност. Занимавахме се с навеси, с глупости, а не казахме на хората какво всъщност ние предлагаме и защо искаме властта, коментира Гергов.

Антон Кутев
БГНЕС

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев коментира, че европейските избори са били провал за БСП.  „Още в документите, когато подготвяхме изборите е записано, че един глас повече от ГЕРБ е това, което ние целяхме. Това очевидно не е постигнато и то при положение, че имахме възможност да спечелим изборите“, каза Кутев.
 
„За втори път губим спечелени избори“, смята той.
 
„В парламента трябва да се върнем задължително, беше тежка политическа грешка излизането от НС“, каза Кутев. Според него трябва да има рязка промяна. БСП не може да бъде лидерска партия, това не означава, че не може да се управлява от Корнелия Нинова, коментира той.

БСП
БГНЕС

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин коментира, че не бива сега партията да се ангажира с избор на председател, защото предстоят местни избори и това ще отклони вниманието.
 
Досегашният евродепутат Георги Пирински коментира, че грешките, за да загуби БСП изборите, са сериозни. На въпрос беше ли бламирана от партията си Корнелия Нинова чрез преференциите за Сергей Станишев, Пирински каза, че е била сериозно коригирана.

А на фона на напрегнатия пленум се открои и куриозен момент - в  едно от прессъобщенията от партията беше допусната неволна грешка, на тема какво точно ще избира конгреса. Съобщението за избора на нов "предател", бързо беше поправено, посочва NOVA.