Тодорова: Без спешни промени здравната система ще рухне
Тодорова: Без спешни промени здравната система ще рухне / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Парите свършват. Тази година проблемите, очертани през 2013 г., са се задълбочили и отпускането на пари не е достатъчно. Има организационна криза в здравеопазването, на всички нива. Ако не се преразгледа из основи нормативната база и говорим само за финансиране, ще рухне системата".

Това коментира в интервю за „24 часа" шефът на Здравната каса Румяна Тодорова.

По думите й този хаос в системата води и до по-големи разходи.

„Системата трябва да се подреди - структурно, като начин на финансиране и като законова база. Има законови текстове, които се бият", добави тя.

Така например законът за публичните финанси казва, че касата не може да поема задължения, които нарушават бюджетното салдо на държавата. Това значи, че не е редно да се плаща нищо извън бюджета на касата. Законът за здравното осигуряване обаче казва, че касата е длъжна да плати всички медицински дейности, които реално са извършени.

„Съдът винаги се опира на втория закон, като заключава, че пациентът е спасен или излекуван, не може да не се плати дейността, зад нея стоят лекарски труд, сестрински, консумативи и лекарства и т.н.", каза още Тодорова.

Според нея друг голям проблем е, че неограниченото откриване на болници продължава, както и разширяването на дейността.

„Здравната карта е важна не толкова, за да очертае пътя на пациента, а за да изясни необходимостите за всеки регион. Пренасищане на медицинска дейност има в София, Пловдив, Пазарджик, Сливен", обясни шефът на Касата.

Тодорова коментира, че в останалите райони се очертава трагедия, а фалитът на общинските болници ще доведе до фалит и на областни.

„Никой не изчисли риска, когато механично бяха прехвърлени дейности от МЗ към НЗОК. Не се запитахме можем ли да се справим например с редките болести, с интензивните грижи с наличната приходна част на бюджета. И за сметка на какво да стане това - на онкопрепаратите, на медицинските изделия, които и без това са малко с финансиране от касата", добави тя.

По думите й приходите не съответстват на разходите и промените трябва да започнат спешно.