/ iStock/Getty Images
Български микробус с работници е катастрофирал край унгарската столица Будапеща в събота. 

Катастрофата е станала в събота около 9.43 ч. на 98-ми километър от магистралата.

"На 27 август в близост до гр. Кечкемет, Унгария е станало тежко пътнотранспортно произшествие, с български граждани", потвърдиха от пресцентъра на МВнР.

В инцидента е загинал един човек. Трима души са пострадали тежко и са настанени в болницата, където получават необходимите медицински грижи, останалите души са с леки наранявания.

По информация на полицейското управление в гр. Кечкемет българските граждани са пътували с микробус от България за Франция. Предстои разпит на участниците в инцидента и изясняване на причината за катастрофата. Министерството на външните работи и посолството на Република България в Будапеща са в постоянен контакт с унгарските власти, както и с пострадалите български граждани.

Според информация на сайта baon.hu причина за катастрофата е откачилата дясната задна гума на микробуса. Шофьорът е изгубил контрол и превозното средство се е блъснало във вътрешната, а след това във външната мантинела на магистралата. Микробусът се е завъртял няколко пъти. Новинарският портал съобщава, че в превозното средство са пътували девет души, трите жени на задната седалка са изхвърчали от автомобила и са паднали в канавката.

Тежка катастрофа е станала на M5 в събота, съобщава унгарският сайт Budapestkornyeke



На мястото на катастрофата са пристигнали няколко линейки и два спасителни хеликоптера.

Според информация на унгарските медии микробусът се е блъснал във вътрешната бариера близо до 98-ия километър на магистрала M5.

Според очевидци в миговете преди инцидента микробусът се е олюлял, поради което се е ударил в бариерата, разделяща двете платна на магистралата, след което се е преобърнал.

Отломките от микробуса са прелетяли от другата страна на магистралата, където четири коли са опитали да спрат, но не са успели да избегнат удара и са катастрофирали.

Мястото на инцидента е било затворено и задръствания са се образували и в двете посоки, тъй като отломки микробуса е имало навсякъде. От страната към столицата Будапеща пътят е бил затворен, докато траела спасителната операция, съобщават унгарските медии.
БТА/МВнР