В знак на съпричастност към пострадалите от наводненията по Южното Черноморие, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров отменя предвидената концертна програма за отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на България и празника на града, включително и на Античен театър - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Отменят се и тържествената заря по повод 138-та годишнина от Съединението на България, и традиционният прием на кмета. По разпореждане на Димитров със средствата, предвидени за него, ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите.

Ден на траур в община Царево в памет на жертвите от наводненията


Отменени са концертите на ул. "Иван Вазов", на ансамбъл „Тракия" и Гвардейският представителен духов оркестър на Античния театър и на "Теодосий Спасов Фолк Квинтет",  както и възстановката на събитията от 1885 година.

В програмата по повод Съединението на България остават Тържественият молебен, отслужен от Пловдивския Митрополит Николай, в Катедрален храм „Света Богородица", полагането на венци и цветя пред паметната плоча на майор Райчо Николов, връчването на отличието "Почетен гражданин на Пловдив", представянето на изложбата „Дарителството има значение" в Регионалния исторически музей и вечерната проверка.

Ден на траур обяви днес община Царево в памет на жертвите от наводненията.  В Бургас днес са отменени празненствата по повод Деня на Съединението на България. От 10:30 часа в морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и спасение за всички, които се борят със справянето с бедствието. 

Община Приморско също отмени отмени планираната за днешния празник сценична програма, която се отлага за честванията на 22 септември. Отменени са и празничните събития, посветени на Съединението, и в Община Камено.

В Сливен и Котел също бяха отменени тържествени прояви за Съединението в знак на съпричастност към засегнатите от бедствието в Царево.
Ирина Шопова/БТА