/ Георги Димитров
Върховният административен съд разпореди незабавно да бъдат върнати на "Сиела Норма" машините, които не участваха в изборите. Това става ясно от определение на съда, цитирано от БТА. 

ЦИК увери: Внесените машини няма да повлияят на изборния процес

С решението си върховните магистрати потвърждават разпореждане на Административния съд в София, който определи, че тези машини не са купени от ЦИК и комисията няма право да се разпорежда с тях.

"Да бъде прекратено безусловно действието, предприето от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно основание на 228 машини за гласуване, които не са част от договора между ЦИК и "Сиела Норма", записа в мотивите си към решението Административният съд в София.

Шефът на „Сиела Норма” обясни за машините, появили се в склад на столичното летище

Върховните съдии отхвърлят като неоснователни доводите на ЦИК, че комисията не може да допусне у нас безконтролното внасяне на машини от същия вид като тези, с които се гласува на изборите на 14 ноември. Според магистратите дори да са от същия вид и със същия софтуер като тези по договора, машините няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии, доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува.

Случаят с машините нашумя след изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който посочи, че тези устройства са над бройката, купени от държавата след обществена поръчка. От "Сиела Норма" отговориха, че 228-те устройства не са част от договора с ЦИК, собственост са на "Смартматик Интернешънъл Холдинг" и ще се използват за демонстрации в Албания и Грузия, както и за резервни части.
БТА