/ БГНЕС
Договорът с финансовата институция е подписан още през февруари, НС го одобри с днешна дата
Световната банка пак ще ни става консултант в образованието срещу 3 млн. лв., след като преди няколко години ни препоръча да изготвим нов просветен закон и ние го приехме.

Парламентът даде зелена светлина на поредното споразумение за консултантски услуги, което вече е подписано от МОН и Международната банка за възстановяване и развитие, подписано на 12 февруари 2020 г. Депутатите го ратифицираха днес след скандал между БСП и ГЕРБ. Споразумението е в изпълнение на подписания меморандум за разбирателство от 1 септември 2015 г. и предвижда партньорство и подкрепа в усвояването на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Международна банка за възстановяване и развитие (МБВР) е една от петте институции, които обхваща Групата на Световната банка.

Окончателно: С оценка от матурата може да се кандидатства „Право“

Споразумението предизвика негодувание в опозицията. „Това е поредният такъв договор, който се сключва между Световната банка и образователното ведомство. Това е порочна практика и ние ще гласуваме „против“ предложеното споразумения“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Николай Цонков.

Според него образованието и науката в България продължават да бъдат „тежко недофинансирани“, което води до „натрупването на сериозни проблеми“. Цонков обвини управляващите в „грешни политики“ в тази сфера. "Ние от БСП категорично не подкрепяме тази практика от правителствата на Бойко Борисов да се сключват консултантски договори с чужди организации, когато имаме подготвени български специалисти. Това е порочна практика", заяви Цонков. Той припомни, че за образованието по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са заложени над 1 млрд. и 600 млн., с които да бъде стимулирано то, но през 2016 г. тези средстава са били замразени. Впоследствие 102 млн. от тази ОП са били прехвърлени към друга програма, към икономическото министерство.

"С подписването на това споразумение вие признавате, че сте некомпетентни и не може да се справите с проблемите на образованието в България", обвини социалистът.

"По този начин вие казвате: "Системата на образованието в България няма добри експерти, не вярваме на качествата на нашите преподаватели и експерти, затова ще използваме хора от чужбина. Това е цинично. И за капак на всичко, вие предлагате да се дадат над 3 млн. лв. на чужди експерти, които не познават българската система на образование за решат тези проблеми", възмути се той.

Според него 3 млн. лева, каквато е стойността на споразумението, е твърда голяма цена, която страната ни трябва да плати за услугите. „Аз съм отсега убеден в резултата – нула. Нищо няма да постигнем с подобни споразумения“, убеден е той.

Включиха книга за първия български просветен министър в каталога на Конгресната библиотека на САЩ

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „Цинично е поведението и отношението към една важна тема на някои колеги. Във време, в което се дават изключително много средства за образование в България, което никога не е било в историята на българското образование, да се изправиш и да кажеш, че има недофинансиране – цинично е!“, контраатакува Галя Захариева от Комисията по образование.

„Резултатът беше нула, когато управляваше БСП“, отвърна тя на критиките от страна на опозицията.

Захариева призова всички да подкрепят споразумението, защото то ще осигури добър обмен с експертите от Световната банка и припомни на левицата, че по време на тяхното участие в управлението министри са ходели на обмен чак в Сингапур, за да придобиват знания и умения от образователната система там.
БГНЕС