Свещеният благодатен огън пристигна първо във Варна
Свещеният благодатен огън пристигна първо във Варна / снимка: Sofia Photo Agency

Свещеният благодатен огън от Божи гроб в Йерусалим пристигна на летище Варна точно в 19.40 часа, предаде агенция „Фокус”. Тази година огънят кацна първо във Варна. Делегацията, донесла светилника с благодатния огън, се оглавява от Негово Високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. При слизането на летището той се обърна към хората, които го очакваха, с думите: „Христос Воскресе! За много години с божията помощ”.

 

Огънят вече е внесен в катедралния храм „Свето Успение Богородично”. Пред храма той бе посрещнат от представителния духов оркестър на Военноморските сили и кмета на града Кирил Йорданов, който пръв запали свещичка. На тържественото посрещане присъстваха много румънски туристи. Влизането на огъня бе съпроводено с камбанен звън.

 

Благодатният огън трябва да пристигне в София с полет от Пловдив, но има закъснение на самолета. Щом пристигне на летище София огънят ще бъде пренесен с литийно шествие. Очаква се Благодатният огън да пристигне на летище София след час.

 

Патриарх Максим ще води пасхалната служба за Възкресение Христово – Великден, която ще започне днес в 23.30 часа в катедралния храм "Св. Александър Невски". На богослужението с литийно шествие в храма ще бъде внесен Свещеният огън, донесен от църковно-държавната делегация по-рано тази вечер от Йерусалим.

 

В 24.00 часа патриарх Максим ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос  Воскресе". Събралите се миряни ще му отговорят с "Во истина  Воскресе". След това ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа.