По неофициална информация двама души са пътували на борда му, намерена е и камера
Продължава огледа на самолета, който проби въздушното пространство на няколко страни от НАТО и кацна у нас. Свалят се натривки, предава NOVA.

Самолетът е шест местен. Той е бил добре поддържан. Машината лети на бензин и със скорост не по-висока от 300 км в час. Летял е много ниско, което според запознати означава, че пилотът е много добър.

Откриха самолета, навлязъл във въздушното ни пространство

“Това е бил международен полет. За него е необходимо да се излети от международно летище и да се кацне на друго международно летище. В България има пет такива: летище Горна Оряховица, летище София, летище Варна, летище Бургас и летище Пловдив.

Законен полет от чужбина може да се осъществи, кацайки само на едно от тези летища”, обясни пилотът с над 600-700 часа във въздуха на подобен самолет Венцислав Петров.

Той говори за предполетната подготовка и попълване на полетния план, в който се посочват мястото на излитане и кацане, пътната линия, броя пътници, дори и наличното гориво на борда.

Причината да няма летателен план откритият у нас самолет все още се проверява. Целта на пътуването засега остава неизвестна. По неофициална информация двама души са пътували на борда му, намерена е и камера.

Тя е била поставена на покрива на самолета със сим карта, в която са се съхранявали файлове. Такива камери се поставят, за да проследяват полетите. Тя е следила всеки, който обикаля, разкри неофициално един от следователите за NOVA вчера на място.

Припомняме, че малкият двудвигателен самолет Beechcraft, с двама души на борда, е прелетял ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта.

Самолетът е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, американски самолети F-16, и румънски самолети F-16, съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния.

Малкият двуместен самолет беше намерен изоставен на старо летище в село Буховци. Работата по изясняване на всички детайли около случилото се продължава и към момента под ръководството и надзора на прокуратурата.

А министърът на отбраната Драгомир Заков даде повече подробности по случая. Той потвърди, че въпросният самолет е прелетял през Словакия, Унгария, Румъния, за малко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското въздушно пространство, като веднага е засечен от изтребители.

Мястото на кацане беше следствена тайна.
nova.bg