Студенти и преподаватели поставиха ултиматум към Орешарски
Студенти и преподаватели поставиха ултиматум към Орешарски / снимкa: Sofia Photo Agency

Представители на учените, студентите и преподавателите поставиха ултиматум към министъра на финансите Пламен Орешарски, в който настояват в бюджета за следващата година за образование да бъдат отделени минимум 5 процента от Брутния вътрешен продукт, а за наука - 0,8 процента.

Това стана по време на събрание на техните организации пред Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Учените, студентите и преподавателите обявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще организират протестни действия.

Според представителя на Организацията на младите учени Христо Лафчиев исканите проценти са минимални по критериите на Европейския съюз. Ако не бъдат осигурени тези проценти, няма да има сериозни мерки за спасяването на българското образование и наука през следващата година.

В случай на неразбиране от страна на министър Орешарски, ще застанем във войнствена позиция срещу него, както и срещу правителството, ако то го подкрепи, добави Лафчиев.

Според академик Борислав Боянов не може да се претендира, че образованието и науката са приоритет на държавната политика, при положение че за тях се отпускат 4,1-4,2 процента от БВП.

Представителите на учените, студентите и преподавателите заявиха още, че подкрепят справедливите искания на българските учители за увеличаване на заплатите. На 31 октомври те планират шествие, което ще тръгне от НДК под надслов "Образованието и науката са свещен и неотменим приоритет".