Студенти атакуват държавната администрация
Студенти атакуват държавната администрация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Студенти атакуват държавната администрация за летни стажове. Близо 1600 стажантски места в почти всички държавни институции очакват това лято студенти от различни специалности.

Напливът е насочен основно към икономиката, правото и администрацията, съобщава „Преса”. Най-силна е конкуренцията за външното и правосъдното министерство. Няколко примера - 16 студенти се борят за едно място във Външно - в дирекция „Политики и институции на ЕС”. Същото е положението и във финансовото министерство - в дирекция „Държавен дълг и финансови пазари”.

Сред институциите най-търсени са Агенцията за приходите, Осигурителният институт и Митниците. Панка Мангова е един от стажантите в държавната администрация, от предишния етап на програмата. Попада в Министерския съвет - в кабинета на вицепремиера Даниела Бобева, след дълга и оспорвана селекция. Днес работи в пресцентъра на парламента.

„В началото може би всички са притеснени от дългите коридори, от големите полилеи, масивните врати, бюра и хората. Но след първата, втората седмица разбират, че не е толкова страшно. И много им харесва”, обяснява Даниела Сечкова - координатор на проекта за стажове в държавната администрация.

Засилен интерес има и от студенти, които учат в чужбина. Като Атанас, който от 4 години следва в Австрия. Но се връща у нас - за стаж.

„Успях да се докосна за първи път от първа ръка до държавните институции и смятам, че те действат много по-различно, отколкото хората имат някаква представа. Но тук си работят неща доста сериозно. Тук винаги има повече натиск, но това води до по-голям ефект”, коментира Атанас Пеканов.

Първата стъпка при кандидатстване е да влезете в интернет и да се регистрирате в системата. Ако ви изберат, ще ви потърсят и за интервю.

„Всеки трябва да тръгне от стаж, от първото ниво... По този начин ще знае всяко нещо как се прави. Ще може да допуска грешки, нямам как, те ни учат. Така че да можем с всички грешки и успехи да стигнем до така желания връх”, допълва Панка.

Предимство ще имат студентите, чието обучение е обвързано със задължителен стаж. Побързайте, защото срокът за кандидатстване вече изтича - приключва на 11 май. Организаторите на стажовете съветват да не се чака последният момент, защото се очаква тогава системата да е претоварена.