/ / iStock/Getty Images
"Стомана Индъстри" съкращава 301 души", съобщи Антон Петров - представител на собственика "Виохалко" за България, цитиран от БТА.

Заради извънредната обстановка: „Арсенал“ АД - Казанлък освобождава от работа до 2 000 човека

По думите му, те са от всички звена на предприятието. Мярката се предприема заради спад в производството и срив на цените на продукцията, предизвикани от световната пандемия.

Поръчките са намалели с 40 процента."Автомобилната индустрия е една от движещите за черната металургия, а тя навсякъде спря", поясни Петров. Така в дружеството ще останат на работа около 950 души и още 350 в съпътстващи фирми.

Борисов обяви икономическите мерки: Отлагаме данъците до 30 юни, 50 млн. за добавка на пенсионерите

Няма пряка зависимост между направените съкращения и водната криза в Перник, каза Петров. По думите му, през януари предприятието е загубило някои поръчки заради ситуацията с водата.

"Сега сме се преустроили, ползваме вода от собствени източници и от реката, предприехме действия по рециклиране на водите", уточни Петров. Със съкращението "Стомана Индъстри" възнамерява да постигне по-добра оперативна годност и конкурентоспособност, както и да съхрани дейността на предприятието.
БТА