В столичното РЗИ служителите изнемогват, постоянно някой излиза в болничен. "Когато един оздравява, се разболява друг", заяви в предаването на „На фокус” по NOVA д-р Инна Балабанова, която е директор на дирекцията, която отговаря за противоепидемиологичните мерки.

Тя апелира към доброволци да се включват с помощ в епидемиологичните проучвания.
Министър Кацаров: Това е най-тежката COVID вълна досега

Целият ресурс на СРЗИ е мобилизиран в борбата с COVID-19. Категорично силите не ни стигат.  Доброволците ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина”, добави Балабанова.

Директорът на дирекция „Обществено здраве“ сподели, че около 30 души са откликнали на призива за помощ. Тя добави, че нейните служители, които са общо 25 души, работят непрестанно, дори и през уикенда. Те правят епидемиологични проучвания, декарантинират, карантинират, дават дежурства и ходят на проверки.

„Искам да ви кажа, че изнемогваме. А сега, след въвеждането на сертификатите, откриваме и много грешки. Надявам се, че от другата седмица ситуацията ще се подобри, но това са само прогнози. Всеки ден моите екипи обикалят с полиция в големи молове, вериги, заведения. В петък бяхме на нощта проверка по дискотеките”, каза д-р Балабанова.

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

Тя сподели и за куриозен случай от проверките. Докато проверяващите сканирали сертификата на служител в заведение, негова колежка му изпраща SMS, в който посочва, че се е скрила в склад и моли да й съобщи кога проверката е приключила.

„Заварихме много добра организация, бяхме в центъра на София, бяхме в кв. „Студентски град”. Имаше създадени мобилни лаборатории за тестове. Мерките се спазват, имаме и пълното съдействие на управителите. Ние проверяваме сертификатите и с валидатор, не само сертификата на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то сега всички са изрядни”, обясни д-р Балабанова.