/ МО, пресцентър
Намерена е т.нар. черна кутия на разбилия се вчера самолет Су-25. Тя е без повреди и се очаква днес да започне разчитането на информацията от нея. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов и уточни, че свалянето на информацията ще бъде извършено изцяло в България, а "разследването ще продължи до установяването на цялата истина за причините за самолетната авария".

Ресорният министър опроверга някои спекулации около вчерашния инцидент: "Не е вярно, че не се е отворил парашутът; не е вярно, че това е първи полет на пилота за годината (само за същия ден това е бил вторият му полет и трети полет за същия самолет); пилотът полковник Дончев има над 30 изпълнени задачи за тази година. Той отхвърли спекулациите и за възможен „саботаж“ при ремонта на самолета, като посочи, че след извършения ремонт машината има над 60 летателни часа във въздуха. Няма съществени проблеми и с полосата на летище Безмер, е установила нарочна комисия при проверка."

Днес министърът на отбраната посети във Военномедицинска академия военнослужещия от ВВС, който пострада вчера при изпълнението на тренировъчен полет със самолет Су-25. Той е в добро общо състояние, остава под наблюдение.

След извършения ремонт и модернизация на осем самолета Су-25 в щурмовата авиация се води планомерна подготовка. Пилотите имат достатъчно нальот, спрямо нашите условия, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпрос. "Инцидентът се разследва и ще бъдат взети мерки", подчерта той.

„Няма преки заплахи за националната сигурност и за въвличането на България във военен конфликт“, подчерта министър Димитър Стоянов преди заседанието на Съвета по отбрана в Министерския съвет в отговор на въпрос. По думите му - няма промяна в ситуацията в Черно море, където основният риск, който и досега съществуваше, са свободно плаващите мини. По думите му към момента няма необходимост от промяна на предприетите от България мерки.

На 28 септември на военната авиобаза Безмер се разби самолет Су-25К, а пилотът катапултира. Пейо Дончев извършвал тренировъчен полет. Самолетът паднал до самата полоса и е напълно разрушен. Пилотът се е катапултирал успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили. Пилотът е действал правилно, посочиха властите. Той е настанен във Военномедицинска академия. Състоянието му е стабилно, без опасност за живота. Мъжът остава за наблюдение.
МО, пресцентър