Важно е да има кабинет и работещо правителство, защото пред страната има множество проблеми за решаване. Важно е хората, които влизат в управлението, да могат да носят отговорност. Това заяви председателят на „Български възход” Стефан Янев, предаде NOVA.

Армията дава възможност да бъдеш част от един отбор, от един екип, който съвместно изпълнява общи задачи. На българската армия ѝ липсва нещо, което многократно съм споменавал. Това е системно финансиране от гледна точка на развитието на способностите ѝ. Когато бяхме приети в НАТО през 2004 година политиците решиха, че армията няма нужда да бъде развивана и е достатъчно, че имаме колективна защита. Затова ние не инвестирахме системно в българската армия. Но е важно, че мъжете и жените, които носят униформа имат дух и характер и изпълняват задачите си”, посочи той по повод Деня на храбростта и българската армия, които честваме на 6 май.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, че „една крепост най-лесно се превзема отвътре”.

Янев: Партиите в 49-ия парламент трябва да сформират кабинет и да приемат бюджета

В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол. Все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме”. „В думите на държавния глава разпознавам липсата на системна инвестиция в българската армия. Защото, ако ние сме сигурни, съсредоточени и знаем какво искаме от себе си като държава, тогава българската армия ще има приоритет в много отношения. Но начинът на развитие на държавата е до известна степен подобен на развитието на армията, Като погледнем чисто политически и икономически какво е състоянието на държавата не е за учудване какво е състоянието на армията”, посочи Янев.

По думите му въпросът с разкола е много особен, защото той не се внася от един или от група от хора. „Разколът е обратната страна на монетата, а именно липсата на разбирателство по базисни проблеми. Липса на обща цел и посока за нас кат общество. Защото е най-лесно да посочим с пръст политиците и да обвиним тях. А те са част от народа и партиите, които сме избрали”.

Янев изрази надежда, че политическите сили в НС ще успеят да достигнат до компромис за съвместно управление. „Това е необходимо на България. Необходимо е редовно правителство с работещ парламент, защото пред страната има много проблеми за решаване”, подчерта той.

И допълни: „От моя гледна точка добрият вариант винаги е един. кабинет се създава от партийни фигури. Личностите, в момента в който влязат в правителство и положат клетва, независимо дали преди това са били наречени експерти или специалисти, след клетвата стават политици. Те стават партийни хора. Важно е хората, които влизат в управлението, да могат да носят отговорност”.